Dobre vesti: Postignut dogovor sa malinarima

Ministar je najavio da će u toku vikenda biti izrađen nacrt tog sporazuma

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Heidelbergerin

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović izjavio je juče da je na sastanku sa predstavnicima udruženja proizvođača malina i hladnjačarima 31. maja postignut dogovor da početna otkupna cena maline u ovoj godini bude 250 dinara po kilogramu.

Ministar je najavio da će u toku vikenda biti izrađen nacrt tog sporazuma, koji će se naći pred Vladom Srbije, a nakon odobrenja i potpisan.

Sporazum predviđa i 60 odsto učešća u izvoznoj ceni za poljoprivredne proizvođače, a 40 odsto za otkupljivače odnosno hladnjačare, što je, kako je ministar rekao, značajna razlika u korist proizvođača, jer je ranije taj odnos bio 51 prema 49 odsto, prenosi Tanjug.

“Brojne netačne informacije su se pojavile, pojedina udruženja tvrde da nije postignut dogovor, a jedno udruženje koje je bilo saglasno na sastanku na putu do Arilja se predomislilo i 2. juna, na dan izbora, organizovalo i protest u Arilju”, rekao je ministar na konferenciji za novinare povodom postignutog dogovora malinara i hladnjačara i netačnih navoda da se to nije desilo.

Martinović je naglasio da je država, odnosno resorno ministarstvo, posrednik, tj. medijator između proizvođača maline i otkupljivača i prerađivača-hladnjačara i da ne postoji zakonski način da država ili bilo koje ministarstvo diktira cene na tržištu poljoprivrednih proizvoda.



Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar