Dr Begović se u Japanu sastala sa ministrom obrazovanja, sporta, kulture, nauke i tehnologije Masahitom Morijamom (FOTO)

Ministarka je navela da je za sutra planiran sastanak i sa ministarkom bez portfelja Sanae Takaiči

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Đorđe Krstić

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović se u sklopu ekonomske misije Republike Srbije u Tokiju, zajedno sa ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem i ministarkom privrede Adrijanom Mesarović, sastala sa ministrom obrazovanja, sporta, kulture, nauke i tehnologije Japana Masahitom Morijamom.

Foto: Đorđe Krstić

“Otvorili smo nekoliko važnih tema vezanih za nauku, inovacije i startap ekosistem u Srbiji. Predstavili smo BIO4 Kampus kao moguću
platforumu za saradnju sa Japanom”, istakla je dr Begović, dodavši da su se dogovorili i da se formalizuje odnos naučne saradnje između Japana i Srbije potpisivanjem memoranduma o razumevanju.

Foto: Đorđe Krstić

“Tačno ćemo definisati oblasti u kojima ćemo sarađivati. Srpski predlog su, naravno, biotehnologija i veštačka inteligencija”, rekla je dr Begović.

Foto: Đorđe Krstić

Ona je istakla da bi se na taj način ubrzo mogao održati i drugi međudržavni sastanak na temu saradnje nauke i tehnologije. “Mislim da je ovo sjajna prilika i za naše naučnike, da otvorimo i mobilnost ka Japanu, da naši naučnici mogu da idu i da sarađuju sa fakultetima i institutima u Japanu, da borave u Japanu, ali takođe i da naše japanske kolege mogu da dođu u Srbiju i da vide kakva je nauka u Srbiji, kako se razvija tehnologija i kako se razvija startap ekosistem”, navela je dr Begović.

Foto: Đorđe Krstić

Ministarka je navela da je za sutra planiran sastanak i sa ministarkom bez portfelja Sanae Takaiči, zaduženom za ekonomsku bezbednost, ali i za nauku.

Foto: Đorđe Krstić

“U ovoj poseti ćemo zaista imati veliki uspeh da dobijemo priliku da se sastanemo sa svim ministrima koji su na neki način zaduženi za nauku. Takođe, ministarki ćemo preneti i sve što smo dosad uradili u ovoj dvodnevnoj poseti, i takođe predložiti da podrži našu inicijativu za
kreiranje i potpisivanje memoranduma o razumevanju i formalizaciju naših odnosa”, zaključila je.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar