Prosečna starost vozila u SAD dostigla istorijski maksimum, ovo je pravi razlog

Pored visokih cena, mnogi Amerikanci razmišljaju o prelasku na električna vozila ili hibride, ali su zabrinuti zbog mreže za punjenje i mogućnosti da ostanu bez baterije tokom putovanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/music4life

Automobili, kamioni i SUV vozila na putevima Sjedinjenih Država postaju sve stariji, dostigavši rekordni prosečan vek od 12,6 godina. Prema izveštaju S&P Global Mobility, prosečna starost vozila porasla je za oko dva meseca u odnosu na prošlogodišnji rekord, dok je tokom 2023. godine zabeležen porast od tri meseca.

Jedan od ključnih razloga za ovaj trend je visoka cena novih vozila. Prosečna prodajna cena novog automobila u SAD iznosila je nešto više od 45.000 dolara prošlog meseca, što mnogima onemogućava kupovinu novog vozila. Iako su cene niže za više od 2.000 dolara u odnosu na vrhunac iz decembra 2022. godine, mnogi potrošači se odlučuju da zadrže svoje starije automobile duže.

“Cena novih vozila je sada previsoka za mnoga domaćinstva, tako da mislim da su potrošači prinuđeni da duže voze staro vozilo”, kaže Tod Kompo, direktor za tržišta u S&P Global Mobility.

Pored visokih cena, mnogi Amerikanci razmišljaju o prelasku na električna vozila ili hibride, ali su zabrinuti zbog mreže za punjenje i mogućnosti da ostanu bez baterije tokom putovanja. Uz to, moderni automobili su sve bolji i traju duže, što dodatno doprinosi produžetku njihovog veka trajanja.

Prodaja novih vozila u SAD počinje da se vraća na nivo pre pandemije. Kompo predviđa da će ove godine prodaja dostići oko 16 miliona vozila, u poređenju sa 15,6 miliona prošle godine i 13,9 miliona u 2022. godini.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar