Naučnici STRAHUJU: Mega-sazvežđa satelita prete da zasene zvezde! (VIDEO)

Pored kompanije SpaceX i drugi giganti, poput Amazona, Telesata i OneWeba, planiraju svoje projekte u svemiru

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Nekoliko kompanija planira internet servise iz svemira, što je astronome nateralo da podignu glas i istaknu uticaj koji bi veliki broj satelita mogao da ima na istraživanja kosmosa sa Zemlje.

Najviše pažnje ipak privlači Starlink sazvežđe satelita kompanije SpaceX, a njeni eksperti sada rade na sistemu koji bi trebalo da smanji količinu svetlosti koju emituju.

Kada je prva tura Starlink satelita lansirana u maju 2019, astronomi su bili iznenađeni količinom svetla koju su počeli da emituju kada su stigli na predviđene destinacije, te su još tada istakli da će sateliti sigurno uticati na to kako će se u budućnosti zvezde videti sa Zemlje.

Najveći deo satelita iz prve postavke se od lansiranja pomerio u višu orbitu, pa ih većina Zemljana ne vidi, bar onaj deo koji živi u osvetljenim naseobinama. Tamo gde je manje svetlosnog zagađenja vidljivost satelita je veća, pa je sve više stručnjaka koji strahuju da će desetine hiljada planiranih satelita u budućnosti potpuno zaseniti zvezde.

Problem je i u tome što će 30 hiljada satelita, za koliko je SpaceX dobio dozvolu, biti tek početak, budući da druge kompanije kao što su Amazon, Telesat i OneWeb planiraju sopstvena mega-sazvežđa, a sve je manje onih koji veruju da će se satelitski giganti obazirati na glasove onih koji brinu za nauku, astronomiju i vidljivost zvezda.

Iz kompanije SpaceX su ove brige shvatili ozbiljno, pa je Ilon Mask najavio i projekat VisorSat, kao i novi način na koji će se sateliti orijentisati kada izađu iz Zemljine orbite. Planira se da se na taj način smanji vidljivost satelita i štetan uticaj na astronomiju.

Prvo rešenje došlo je u obliku DarkSat sistema koji je implementiran na satelite koji su lansirani u januaru, a ideja je bila da se zatamne površine koje emituju najviše svetlosti.

Iako je ovaj način bio prilično uspešan kompanija sada radi na drugom rešenju, koje je opisano kao “kišobran koji će se otvarati u sklopu satelita, te na taj način zaklanjati suvišnu svetlost”.

Novi koncept je poneo ime VisorSat, i trebalo bi da se nađe na sledećoj turi satelita, pa ostaje da se vidi hoće li Starlink sazvežđe i dalje uznemiravati Zemljane, najviše astronome koji od njih ne vide zvezde.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rsIzvor: PCPress.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar