Milione za SLOBODU: Evo ko je platio NAJVEĆE JEMSTVO u istoriji srpskog pravosuđa da bi izašao iz zatvora

Najveće jemstvo u istoriji srpskog pravosuđa platio je 2013. Miroslav Mišković (76), vlasnik „Delta holdinga” – 12 miliona evra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA, Vladimir Sporcic, Printscreen, Drustvene mreze/Ilustracija

Kada se nađu iza brave zbog raznih optužbi, mnogi pritvorenici daju milione da bi mogli da gledaju nebo van zatvorskih zidina i sumornih ćelija. U zavisnosti od materijalnih prilika, sudu nude gotovinu i nekretnine kao garanciju da će se redovno odazivati na suđenja, pogotovo oni sa dubljim džepom, koji su navikli na luksuzan i raskošan život.

Jedan od njih je i kosovski Albanac Baškim Osmani (55), koji je pred španskim pravosuđem pod istragom zbog sumnje da je na čelu međunarodne mreže za pranje novca od trgovine narkoticima. On je pušten iz zatvora u Palma de Majorki uz garanciju koja podrazumeva i 400.000 evra.

Foto: Facebook

ODBIJENE PONUDE

I Ivan Nikčević (40), optužen za saučesništvo u ubistvu Bojana Mirkovića (35) novembra 2020. godine u beogradskom naselju Belvil, ponudio je nedavno jemstvo od 50.000, a zatim i 70.000 evra da bi se branio sa slobode. Njegov saokrivljeni Filip Ivanović (29) hteo je da založi 35.000 evra. Međutim, sud je njihov predlog odbio kao neosnovan.

REKORDNA SUMA 12 MILIONA €

Foto: EPA/EPA FILES

Najveće jemstvo u istoriji srpskog pravosuđa platio je 2013. Miroslav Mišković (76), vlasnik „Delta holdinga” – 12 miliona evra. Nakon što je uhapšen u decembru 2012, u pritvoru je proveo narednih sedam i po meseci zbog optužbe da je oštetio putarska preduzeća i utajio porez. Na kraju višegodišnjeg procesa, ove godine je oslobođen optužbi da je sa sinom utajio 320 miliona dinara poreza.

ŠARIĆEVI ISKEŠIRALI PO 300.000 EVRA

Foto; Vladimir Sporcic

Darko Šarić (51), optužen za šverc 5,7 tona kokaina i „pranje” 22 miliona evra od narkotika, 2016. je preko advokata ponudio jemstvo čiji iznos nije precizirao. Neki mediji tada su kalkulisali da je spreman da ponudi čak 20 miliona evra da bi se branio sa slobo de, a da u zamenu otkrije imena političara i biznismena sa kojima je sarađivao. Šariću je tada odbijeno jemstvo, ali članovi njegove grupe Boban Stojiljković zvani Đura iz Vranja i Marko Dabović pušteni su uz garanciju od po 300.000 evra.

PLATIO KAUCIJU, PA UHAPŠEN

Foto: Vladimir Sporcic

Na slobodu je u maju 2006. godine izašao i Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam (61), uz garanciju od 300.000 evra, koju je dao u procesu za ubistvo Gorana Marjanovića zvanog Goksi Bombaš. Te 1995. godine poginula je i Marjanovićeva devojka Jelena Đorđević, na bazenu „Olimp” na Zvezdari. Nekoliko meseci kasnije Jocić je uhapšen zbog sumnje da je naručio i organizovao ubistvo vlasnika zagrebačkog lista Nacional Ive Pukanića. Nakon što je aprila 2009. oslobođen tih optužbi, nastavio je da služi kaznu od 15 godina zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo Marjanovića.

STRAH OD ARKANOVIH OSVETNIKA

Foto: Printscreen

Dobrosav Gavrić (46), koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, nudio je nekoliko puta kauciju za puštanje na slobodu sudu u Južnoafričkoj Republici, koji se oglušio o njegove molbe i tvrdnje da će ga ubiti Arkanovi osvetnici ukoliko bi bio izručen Srbiji. Gavrić je, naime, tvrdio da je politički nepodoban u našoj zemlji, iako nije bio član nijedne partije. Bez obzira na to što je odbijena njegova molba, Gavrić se i dalje obraća sudskim instancama u JAR za dobijanje statusa izbeglice.

DRAŠKOVIĆU U SPLITU PROPALO 100.000 EVRA

Od „viđenijih” pritvorenika kaucija je propala kontroverznom biznismenu Andriji Draškoviću (58), koji je u leto 2015. godine uplatio 100.000 evra kako bi izašao iz zatvora u Splitu. Drašković je 24. juna te godine uhapšen u Splitu po nalogu Belgije, koja ga je tražila zbog ubistva albanskog emigranta sa Kosova Envera Hadrija, predsednika Pokreta za ljudska prava, 1990. godine u Briselu.

Foto: Ognjen Radosevic

Drašković je prilikom ispitivanja u splitskom Županijskom sudu negirao svoju povezanost sa likvidacijom. Kada je sud prihvatio ponuđeno jemstvo, Drašković se prvo preselio u luksuzni apartman, a zatim napustio grad. Kako je tada saopštio njegov advokat, on je pobegao iz Splita da ne bi bio izručen Belgiji, jer bi mu u tamošnjem zatvoru bio ugrožen život.

NOVAC IDE NA RAČUN

Advokat Dragoljub Đorđević u razgovoru za Objektiv objašnjava da je jemstvo način obezbeđenja prisustva okrivljenog uz garanciju da neće pobeći i da će biti dostupan sudu. U slučaju da se to ipak dogodi, jemstvo propada.

– To znači da jemstvo kojim se garantovalo u novcu ili nekim drugim vrednostima, zgradama, stanovima, automobilima, zlatom, završava u budžetu države. Novac ide u depozit suda, ali mora da bude poveren Narodnoj banci Srbije, koja ga vraća kada prestanu razlozi za to jemstvo. Nekretnine se upisuju u katastar u korist države Srbije – kaže Đorđević za Objektiv.

NE ODOBRAVA SE ZA TEŽAK ZLOČIN

Nekadašnji sudija Okružnog suda u Beogradu, sada advokat Dragan Plazinić navodi da se jemstvo nikad ne odobrava za težak zločin.

– Inače se određuje prema visini primanja osumnjičenih. Novac ne sme da se troši i mora da bude stalno na računu – ističe Plazinić.

Piše: D. Ćuruvija 

OVU I DRUGE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 6. JUN 

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO: 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar