Da DOMAĆI ZADATAK ne bude bauk: Roditelji, pomozite vašim školarcima i nemojte praviti ove greške

Nekad nismo ni svesni da im određenim ponašanjem odmažemo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/pvproductions

Ove godine, koplja su se slomila i na školarcima i na roditeljima.

Teško je i naporno, razumemo, ali, čini se nekako da je za mrvicu teže đacima prvacima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Treba stvoriti radne navike, a verujemo da nikome ovakav polazak u školu i školovanje u globalu, nije bio ni na kraj pameti.

Stručnjaci kažu da, pogotovo u ovim uslovima, a i kasnije, neke stvari bi ipak možda trebalo da promenite, kako bi im olakšali, nevezano da li je vaše dete đak prvak ili je već odavno školarac.

Foto: Freepik/peoplecreations

Ostavite uključen radio, ukoliko im to prija

Možda se čini da bi muzika bila faktor koji odvlači pažnju, ali neki stručnjaci kažu da to nije nužno slučaj. Neka deca dobro rade domaće zadatke kad je radio uključen i kad svira njihova omiljena muzika. Muzika čini proces učenja manje bolnim i čak može motivisati decu. Naravno, to zavisi od vrste muzike i njene jačine zvuka.

Dakle, muzika sa tekstovima može da vam odvuče pažnju. Instrumentalna i klasična muzika ne mogu da vas učine pametnijim, ali mogu imati umirujući uticaj koji se naziva i “Mocartov efekat”.

Foto: Freepik/pvproductions

Tamo gde rade domaći, sve treba da im bude pri ruci

Nevezano da li deca rade domaći u svojoj sobi, kuhinji ili trpezariji, bitno je da televizor bude isključen, jer to već može biti ozbiljna smetnja pri koncentraciji (u tom slučaju je bolji radio),  ali bi trebalo i da im sav potreban pribor bude pri ruci, kako ne bi ustajali svaki čas i prekidali. Najbolje je da im organizacija prosotra za učenje postane deo navike.

Foto: Pixabay/ Luisella Planeta Leoni

Odredite vreme za obavljanje zadataka

Raspored vam pomaže da obavite sve zadatke. Vaše dete svako veče može da radi domaće zadatke u svojoj sobi posle večere. Ponekad će možda biti potrebno da zadatke urade u drugo vreme, pogotovo ako imaju dodatne aktivnosti, poput sporta i slično.

Bitno je i da zapamtite da uobičajena pažnja tokom obavljanja zadatka kreće od oko 5 minuta za dvogodišnje dete, do najviše  dvadesetak minuta za stariju decu. Možete da dozvolite detetu da pravi planirane pauze kao nagradu za završetak jednog celog dela posla.

Foto: Pixabay/klimkin

Postavite pravila za korišćenje telefona tokom rada na zadacima

Stručnjaci tvrde, da deca koja koriste digitalne uređaje (tablet, telefon…) 2 do 4 sata dnevno, imaju 23 odsto manje šansi da uvek ili tačno na vreme završe domaći zadatak, u poređenju sa decom koja su potrošila manje od 2 sata konzumirajući digitalne medije. Korišćenje telefona tokom učenja treba da bude dozvoljeno samo ako je neophodno nazvati školskog druga i razgovarati o izazovnim domaćim zadacima.

Možda će im biti potrebna i određena aplikacija za bilo šta na čemu rade (digitron ili slično).

Foto: Freepik/creativeart

Pomozite detetu sa domaćim zadacima ali onda kada ne mogu da ga reše

Ništa nećete postići ako sve vreme sedite sa detetom, i ne dopuštate mu da misli svojom glavom. Logičko razmišljanje se razvija, a to neće biti moguće ako detetu ne date šansu da pokuša samo da reši problem. Ukoliko vas dete pita za pomoć, naoružajte se strpljenjem i krenite korak po korak.

Nemojte vikati, jer to može pogoršati situaciju. Recite mu da pročita još jednom zadatak polako, prolazite studiozno kroz problematiku. I naravno, dajte pozitivne komentare, kao i navođenje.

Foto: Freepik/wavebreakmedia_micro

Predložite detetu da napravi pauzu, pogotovo ako dete ima blokadu

Potpuno je normalno da zapnete, pogotovo ako ste umorni. Ako vaše dete ima problema, napravite kratku pauzu, jer će mu to pomoći. Stručnjaci predlažu 10 minuta za bavljenje nečim zabavnim ili aktivnijim. Nakon toga možete nastaviti da pokušavate sa domaćim zadacima.

Da li vi rešavate zadatke sa decom? Da li postoji još neki savet po pitanju škole koji biste voleli da podelite sa nama?

Pišite nam u komentarima.

Kako da budemo bolji roditelji?



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar