Ukoliko treba da izmerite tačne količine sastojaka u kuhinji tokom kuvanja, a nemate merice i vagu, postoji način da odmerite i bez toga.
Evo detaljnog spiska i objašnjenja na koji način možete da izmerite gramažu i mililitražu:
Merica po količini
1 supena kašika supena:
kristal šećera =15 g, griza =12 g, brašna = 10 g, pirinča = 16 g, skroba = 10 g. šećera u prahu = 10 g, kafe mlevene = 6 g, kakao = 6 g. mleko u prahu = 8 g, praška za pecivo = 10 g, soli = 15 g, želatina u prahu = 10 g, čaja = 6 g, meda = 20 g, vode, ulja, mleka = 15 ml
1 kafena kašika kafena: kristal šećera = 5 g, griza = 3 g, brašna = 3 g, pirinča = 5 g, skroba = 2 g, šećera u prahu = 3 g, kafe mlevene = 3 g, kakao = 2 g, mleka u prahu = 2 g, praška za pecivo = 3 g, soli = 5 g, želatina u prahu = 3 g, čaja = 2 g, meda = 6 g, ulje = 8 ml, vode, mleka, pavlake = 5 g
Merica po namirnicama
Kristal šećer:
Ravna kašika = 12 g
Puna kašika = 25 g
Ravna kašičica = 4 g
Puna kašičica = 8 g
Prah šećer
Ravna kašika = 15 g
Puna kašika = 20 g
Ravna kašičica = 3 g
Puna kašičica = 7 g
Brašno:
Ravna kašika = 10 g
Puna kašika = 22 g
Ravna kašičica = 3 g
Puna kašičica = 7 g
Pirinač:
Ravna kašika = 15 g
Puna kašika = 30 g
Ravna kašičica = 3 g
Puna kašičica = 5 g
Mleko ili voda
Kašika = 15 ml
Vinska čaša = 100 ml
Začini:
Kašičica praška za pecivo = 3 g
Kašičica mlevene kafe = 6 g
Kašičica soli = 5 g
Kašičica gustina = 2 g
Kašičica mleka u prahu = 5 g
Kašičica zelatina u prahu = 3 g
Kocka šećera = 5 g
Merenje uz pomoć šolje
1 šolja = 130 g brašna, 170 g griza, 200 g pirinča, 200 g pasulja; 250 ml mleko
1 šoljica = 35 g brašna, 50 g griza, 55 g pirinača, 70 g maka, 35 g prezli; 50 ml mleka;
Merenje uz pomoć šake
Vrh palca = 1 supena kašika (15 g)
Primer: 1 porcija preliva za salatu ili tomato kečapa
Ceo palac = 30 g
Primer: 1 porcija sira ili putera od kikirikija
Dlan = 90 g
Primer: 1 porcija kuvanog mesa (bez kostiju)
Pesnica = 1/2 šolje (120 ml)
Primer: 1 porcija sladoleda ili 1/2 porcije jogurta
Puna šaka = 1 šolja (240 ml)
Primer: 1 porcija povrća ili 2 porcije testenine
Komentari (0)