Čudo u Engleskoj: Mislili da je boa Ronaldo – muško, a ona donela na svet 14 beba, a da nije bila u kontaktu s drugim zmijama

Pojava 14 beba zmija u vivarijumu brazilske boe imena Ronaldo bila je iznenađujuća iz dva razloga

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/ALAN DE LA CRUZ

Fakultet u Portsmouthu u Velikoj Britaniji objavio je da je u vivarijumu u tom gradu na svet došlo 14 mladih zmija brazilske boe što je izuzetno redak primer partenogeneze, prirodnog oblika bespolnog razmnožavanja u kojem se embrioni razvijaju bez oplodnje, preneo je Guardian.

Pojava 14 beba zmija u vivarijumu brazilske boe imena Ronaldo bila je iznenađujuća iz dva razloga.

Prvi je taj što je osoblje Univerziteta u Portsmouthu mislilo da je Ronaldo mužjak, a drugi da nije bio u kontaktu s drugim zmijama najmanje devet godina. Partenogeneza je uobičajena kod biljaka i nekih životinja, ali veruje se da je ovo tek treća pojava koja je dokumentovana u zatočeništvu brazilske boe bilo gde u svijetu. Studentkinja je otkrila 14 zmijica tokom rutinske provere Ronaldovog vivarijuma.

“Prvo smo mislili da je pogrešila. Nismo mogli da verujemo svojim očima”, rekla je tehničarka za negu životinja Amanda McLeod.

Specijalista za gmizavce Pete Quinlan, koji vodi brigu o Ronaldu poslednjih devet godina, bio je jednako šokiran.

“Uzgajam zmije već 50 godina i nikada nisam ovome svedočio. Bebe su zapravo klonovi svoje majke iako su njihove oznake malo drugačije. Ronaldo je izgledao nešto deblje nego inače, kao da je pojeo veliki obrok. Nismo ni na trenutak pomislili da je on, ili bolje reći ona, trudna”, rekao je.

Većina boa rađa oko 12 do 15 mladih, iako su zabeležena legla od 35 jedinki. Mlade zmije obično dolaze na svet oko šestog meseca nakon parenja, a pri rođenju su dugačke od 38 do 50 centimetara, dok u prvoj godini dosegnu 1,2 metra.



Izvor: Večernji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar