Roditelji podvodili decu i prisiljavali ih na prosjačenje: Globalna akcija u kojoj je učestvovala Srbija

Tokom akcije identifikovano je ukupno 362 osumnjičena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: MUP Srbije

Hapšenje 219 osumnjičenih za trgovinu ljudima i identifikacija više od 1.374 žrtve, uključujući 153 dece, rezultati su akcije, koja je, uz podršku Evropola, Fronteksa i Interpola, sprovedena u 39 zemalja širom sveta, uključujući i Srbiju.

Akciji kodnog naziva “Globalni lanac”, sprovedena je od 3. do 9. juna, bila je usmerena na slučajeve seksualne eksploatacije, prisilnog kriminala i prosjačenja, saopštio je Evropol.

Tokom akcije identifikovano je ukupno 362 osumnjičena, zaplenjen je novac, uređaji i otkrivena su 363 lažna dokumenta i pokrenuto više od 276 novih istraga.

– Jedan od ciljeva je bio da se identifikuju i razbiju najopasnije kriminalne mreže aktivne u Evropi, kao što su mafijaške, etničke i porodične organizacije i druge strukturirane mreže, koje se bave trgovinom ljudima. U okviru kriminalnih fenomena seksualne eksploatacije, prinudnog prosjačenja i prisilnog kriminala, organi za sprovođenje zakona stavili su poseban akcenat na ciljanje slučajeva koji uključuju decu kao žrtve . navedeno je u saopštenju Evropola.

Akcija Evropola sprovedena je u Evropi, ali i u Aziji u Južnoj Americi.

Inače u ovoj velikoj akciji pored Srbije iz regiona su učestvovale Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Severna Makedonija, Albanija, Bugarska, Grčka, Mađarska, Rumunija i Slovenija.

Najstrašniji primer ekspolatacijee dece je otkriven u Mađarskoj gde je bračni par naterao šestoro svoje maloletne dece na seks, kao i da prosjače na ulici. Deca su fizički, psihički i seksualno zlostavljana od sopstvenih roditelja. Policajci su zatekli decu zanemarenu, neuhranjenu i sveukupno lošeg zdravstvenog stanja. Vezajući ih u jednoj prostoriji u domaćinstvu, roditelji su nudili ljudima u komšiluku da imaju seks sa njihovom decom, a da im, zauzvrat, plate za to, navedeno je u saopštenju Evropola.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar