Planirate putovanje automobilom, a nemate osiguranje? Nemojte ponavljati tuđe greške

Na putu nikada ne znate šta se može dogoditi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Promo

Planiranje putovanja automobilom može biti uzbudljivo, ali je važno da se pre nego što krenete na put, pobrinete za sve potrebne formalnosti. Među kojima su putno osiguranje i zeleni karton, ključna dokumenta za vašu sigurnost i bezbednost tokom putovanja u inostranstvo.

Na putu nikada ne znate šta se može dogoditi. Uz aktivne pakete putnog osiguranja i zelenog kartona bićete bezbrižniji. Putno osiguranje je važno za sve putnike, dok je zeleni karton obavezan za vozilo.

Ukoliko vam treba kompletna usluga tehnički pregled Beograd, registracija vozila, putno osiguranje i zeleni karton “DON Centar” je pravo mesto za vas. Ne ponavljajte tuđe greške – osigurajte se pre nego što krenete na put!

Zašto su putno osiguranje i zeleni karton važni?

Putno osiguranje i zeleni karton su ključni za bezbedno i bezbrižno putovanje u inostranstvo. Razumevanje njihove važnosti može vam pomoći da izbegnete neugodnosti i potencijalno visoke troškove.

Putno osiguranje je polisa koja pruža zaštitu putnicima tokom putovanja van matične zemlje. Ova vrsta osiguranja pokriva različite rizike, uključujući medicinske troškove, hitnu medicinsku evakuaciju, gubitak ili krađu prtljaga, otkazivanje putovanja i mnoge druge nepredviđene situacije.

Na primer, ako se razbolite ili povredite dok ste u inostranstvu, troškovi medicinske nege mogu biti izuzetno visoki, posebno u zemljama sa skupim zdravstvenim uslugama. Putno osiguranje vam omogućava da dobijete neophodnu medicinsku pomoć bez dodatnih finansijskih briga.

Zeleni karton je međunarodna potvrda o osiguranju vozila koja omogućava vozačima da legalno upravljaju vozilom u inostranstvu. Ovaj dokument je posebno važan u zemljama koje zahtevaju posedovanje zelenog kartona kao dokaz osiguranja. Zeleni karton pokriva štetu koju možete prouzrokovati trećim licima u slučaju saobraćajne nezgode. Bez ovog dokumenta, rizikujete visoke kazne, pravne probleme i dodatne troškove.

Na primer, u zemljama kao što su Makedonija, Albanija i Turska, vozači su obavezni da poseduju zeleni karton kako bi ušli i vozili kroz te zemlje Stvarni primeri pokazuju koliko je važno imati odgovarajuće osiguranje. Na primer, jedna porodica koja je putovala iz Srbije u Grčku preko Makedonije zaboravila je da pribavi zeleni karton. Na granici su morali da plate visoku cenu za privremenu polisu koja je pokrivala samo osnovno osiguranje za vreme putovanja. Takođe, putnici bez putnog osiguranja koji su se suočili sa medicinskim hitnim slučajevima morali su sami da snose ogromne troškove lečenja u inostranstvu.

Šta je putno osiguranje?

Putno osiguranje pokriva širok spektar rizika, uključujući medicinske troškove, hitnu medicinsku evakuaciju, gubitak prtljaga, otkazivanje ili prekid putovanja, te različite druge nepredviđene događaje. Ono je posebno važno za međunarodna putovanja, gde čak i manji medicinski problemi mogu dovesti do visokih troškova. Na primer, jednostavna poseta lekaru u inostranstvu može koštati stotine, pa čak i hiljade evra.

Jedna od najvažnijih komponenti putnog osiguranja je pokriće za medicinske troškove. Ovo uključuje troškove hitne medicinske pomoći, hospitalizacije, lekova, pa čak i hitne stomatološke usluge. U slučaju ozbiljnih medicinskih problema, putno osiguranje može pokriti troškove hitne evakuacije do najbliže odgovarajuće medicinske ustanove ili povratak u matičnu zemlju. Putno osiguranje pruža naknadu za gubitak, krađu ili oštećenje prtljaga i ličnih stvari. Ovo je posebno važno za putnike koji nose vredne stvari poput laptopova, kamera ili drugih dragocenosti.

Takođe, u slučaju da morate otkazati ili prekinuti putovanje zbog nepredviđenih okolnosti kao što su bolest, smrt člana porodice, prirodne katastrofe ili drugi hitni slučajevi, putno osiguranje može pokriti neiskorišćene troškove putovanja.

Šta je zeleni karton?

Ovaj dokument služi kao dokaz da vaše vozilo ima važeće osiguranje od autoodgovornosti koje pokriva štetu nanetu trećim licima u slučaju saobraćajne nezgode u inostranstvu. Zeleni karton je obavezan za vožnju u mnogim zemljama i omogućava vam da legalno prelazite granice bez dodatnih administrativnih poteškoća.

Mnoge zemlje zahtevaju zeleni karton kao uslov za ulazak i vožnju na njihovoj teritoriji. Bez ovog dokumenta, rizikujete visoke kazne, zadržavanje vozila ili čak zabranu ulaska u zemlju. U slučaju saobraćajne nezgode, zeleni karton pokriva štetu nanetu trećim licima, čime se smanjuje vaš finansijski rizik. Bez zelenog kartona, troškovi štete mogu pasti direktno na vas, što može biti izuzetno skupo.

Posedovanje zelenog kartona olakšava administrativne postupke pri prelasku granica i može vam uštedeti vreme i novac koji biste inače potrošili na kupovinu privremenih polisa osiguranja na graničnim prelazima.

Prilikom planiranja putovanja, važno je proveriti da li su sve zemlje kroz koje ćete prolaziti članice sporazuma koje priznaju vašu domaću polisu osiguranja ili zahtevaju zeleni karton. Na primer, ako putujete u Grčku, ali prolazite kroz Makedoniju, potrebno je da imate zeleni karton za Makedoniju, iako vam nije potreban za samu Grčku.

Gde i kako aktivirati osiguranje?

“DON registracija” nudi širok spektar usluga koje olakšavaju proces pripreme za putovanje. Jedna od najvećih prednosti ovog centra je brzina i efikasnost kojom obavljaju sve potrebne procedure. Umesto da trošite vreme na različitim mestima, sve možete obaviti na jednom mestu.

Tim stručnjaka u “DON registraciji” je uvek na raspolaganju da vam pruži sve potrebne informacije i savete. Cene usluga su konkurentne i transparentne, što znači da nećete biti iznenađeni skrivenim troškovima, a sve usluge su dostupne po pristupačnim cenama.



Izvor: Promo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar