Revolucionarno otkriće: Umesto plastičnih proizvoda od nafte, organske materije iz morskih algi

Nakon upotrebe, razlažu se nazad u zemlju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Naja Bertolt

Džulija Marš je izvršna direktorka Svai-a, startupa sa sedištem u Kalifornijskom zalivu ,koji pravi zamenu za plastiku na bazi morskih algi. Njihovi materijali su dizajnirani da se uklope u postojeće sisteme proizvodnje plastike i što je najvažnije, napravljeni su od zdravog, regenerativnog resursa koji se nakon upotrebe razlaže nazad u zemlju. Marš je započela svoju karijeru kao dizajner, ali razočarana rasipničkim odnosom prema materijalima koje je proizvodila za brendove, osnovala  je Svai 2020. godine, a ime je preuzeto od reči koja označava kretanje morskih algi u vodi. Svai uzima ono što se zove polisaharide iz morskih algi ,prirodne polimere koji ga čine tako želatinastim i rastezljivim, da bi stvorio zamenske plastične proizvode.

 Nakon tri godine razvoja, Svai je najavio lansiranje svoje kompostabilne smole TPSea (termoplastične morske alge) na biološkoj bazi i, kroz partnerstvo sa plastičnom industrijom, ima za cilj da proizvodi komercijalne količine u 2024-oj godini

Morske alge su najregenerativnija sirovina na Zemlji. One stvaraju polovinu vazduha koji udišemo, stanište su za biodiverzitet života i predstavljaju hranu za ljude. Takođe su bogate prirodnim polimerima. Džulija je počela da istražuje aspekte prirodnih polimera morskih algi koji bi zamenili plastiku koja ozbiljno zagađuje naše okruženje.

Foto: Unsplash/Naja Bertolt

Zamislite da može da se zameni plastična ambalaža iz prodavnica održivom alternativom za kompostiranje?

Par, Džulija Marš i Met Mejs osnovali su @svaithefuture kako bi pokušali da urade upravo to, koristeći morske alge.

-Plastika dolazi iz nafte, tako da svaki dan kada otvorite omot za grickalice ili primite svoju Amazon narudžbu, ona dolazi upakovana u plastiku koja potiče od fosilnih goriva- kaže Marš.

Koristeći mnogo različitih vrsta uzgojenih morskih algi, Svai je kreirala plastični pelet koji je dizajniran da se uklopi u trenutne proizvodne sisteme u kojima se koristi plastika. Takođe su razvili providnu plastičnu foliju koja se može koristiti za zamenu vrlo uobičajenih delova ambalaže za koje je najmanja verovatnoća da će se reciklirati.

-Brendovima nije teško da pređu na naš materijal jer on funkcioniše u sistemima koje već koriste- kaže Marš.

Marš, koja je po zanimanju dizajner, kaže da je provela godine dizajnirajući ambalažu i praveći “prelepo smeće“, nešto što se nije poklapalo sa njenom ljubavlju prema okeanu.

Istraživala je mnoge od postojećih plastičnih alternativa i videla njihove nedostatke.

 Marš objašnjava kako tačno prave plastiku od morskih algi, kako ova zamena plastike može imati koristi za okeane i životnu sredinu i da li može da se jede.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Guardian (@guardian)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar