Jačanje multilateralnosti i dijalog kultura: BRIKS trenutno razmatra oko 30 zahteva iz raznih zemalja

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 5-8. juna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/X

BRIKS trenutno razmatra oko 30 zahteva iz raznih zemalja, koje predlažu uspostavljanje različitih formi saradnje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov za „Prvi kanal“ u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

„Trenutno se razmatra oko 30 zahteva iz najrazličitijih država – i velikih, i malih, i srednjih, koje predlažu uspostavljanje raznih oblika saradnje“, istakao je diplomata.

Lavrov je dodao da će u BRIKS biti uvedena i uspostavljena kategorija zemalja-partnera.

„Ova kategorija će biti detaljno predstavljena i sa stanovišta kriterijuma i u pogledu zemalja koje mogu pretendovati na nju. Rusija kao predsedavajuća posvećuje veliku pažnju tome da se nove zemlje adaptiraju na već postojeće forme i tradicije BRIKS“, objasnio je ruski ministar.

Prethodno je ruski filozof, politikolog i sociolog Aleksandar Dugin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu ocenio da BRIKS predstavlja oličenje multipolarnog sveta, koji se sastoji od različitih civilizacija i kultura.

Prema njegovim rečima, BRIKS je dijalog kultura, a Zapad je za sada van organizacije, jer nameće netradicionalne i antitradicionalne vrednosti i insistira na tome da ne postoje nikakve kulture ni civilizacije, izuzev zapadne.

Podsetimo, Rusija je od 1. januara predsedavajuća BRIKS. Predsedavanje je počelo priključivanjem novih članica, pored Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike u BRIKS su sada i Egipat, Indija, Iran, UAE u Saudijska Arabija, a Turska je izrazila želju da se pridruži.

Glavna deviza ruskog predsedavanja je jačanje multilateralnosti u cilju pravednog globalnog razvoja i bezbednosti.

Rusija će u okviru svog predsedavanja više od 200 političkih, ekonomskih i javnih događaja.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 5-8. juna.



Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar