Novi podvig lekara UKC Niš: Pomoću “kišobrana” zatvorili otvor unutar srca i sprečili šlog kod pacijenta

Ova intervencija je jako bitna za mlade pacijente koji su preležali neki moždani udar

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Klinika za kardiologiju UKC Niš/ ustupljena fotografija

Na Klinici za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš danas je ispisano novo podneblje uvođenjem nove procedure, u okviru koje je pomoću kišobrana, a kroz preponu, zatvoren otvor unutar srca, i sprečen novi moždani udar kod pacijenta.

Doktor Mihajlo Farkić, interventni kardiolog i načelnik Centra za strukturne bolesti srca na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, koji je zajedno sa kolegama iz Niša izveo ovu metodu objasnio je da su zatvorili jedan otvor na pregradi koja razdvaja levu i desnu pretkomoru srca.

Prema njegovim rečima, ova intervencija je jako bitna za mlade pacijente koji su preležali neki moždani udar, a pretpostavlja se da je ta rupica na toj pregradi koja razdvaja levu i desnu pretkomoru uzrok tog moždanog udara.

– Mi minimalno invazivnom intervencijom, dakle, ne operacijom, ne otvaranjem grudnog koša, već jednim malim rezom od 2 milimetara u nivou prepone, provlačimo jedan specijalan uređaj u obliku kišobrana, koji zatvara taj otvor između pretkomora i sprečava nastavak novih moždanih udara kod ovih pacijenata. Danas smo uradili prvog pacijenta koji je sjajno prošao, ekipa je pokazala da je na visini zadatka i nadam se da će i sve ostale intervencije koje planiramo proći isto tako dobro – rekao je dr Farkić.

Prema njegovim rečima ova intervencija je rezervisana za mlade pacijente, od 18 do 40, 45 godina kod kojih su isključeni svi drugi mogući uzroci moždanih udara.

– Dakle, koji ne boluju od bolesti krvnih sudova mozga ili tih velikih arterija koje dovode krv u mozak, isključene su aritmije, a kao jedini pretpostavljeni najverovatniji uzrok je ta rupica između leve i desne pretkomore srca. Kada završimo ovu intervenciju, pacijenta koji je već imao moždani udar, dovodimo do toga da će tokom života imati verovatnoću od pojave novog moždanog udara manju od 2 odsto, dok kod onih kod kojih ne zatvorimo to ide čak i do 20 odsto. Bez ikakve sumnje radi se o intervenciji koja poboljšava kvalitet i sprečava da u budućnosti ne bude novih ovakvih događaja na mozgu – objasnio je dr Farkić.

Intervencija traje do pola sata

Operacija kod jednostavnih pacijenata traje oko 20 do 30 minuta, kod kompleksnijih malo duže.

Pacijenti operisani na ovaj način već za 7 dana mogu da se vrate normalnom životu, a posle mesec dana nemaju nikakvih ograničenja što nije slučaj sa bolesnicima kod kojih se otvara grudni koš. Njima se preporučuje 6 meseci smanjene fizičke aktivnosti, mirovanje…

Doktor Milan Živković, subspecijalista, interventni kardiolog u UKC Niš kazao je da je ova nova metoda veliki benefit za mlađu populaciju, naročito što se sa njom sprečava mogućnost nastanka jako ozbiljnih komplikacija, kao što su to ishemijski moždani udari koji mogu da ostave ozbiljne posledice.

– S obzirom na multidisciplinarni tim, na ovaj način, jednom zahtevnom, a opet i jednostavnom procedurom, i brzim oporavkom pacijenata mi zaista dajemo veliki benefit njima i na taj način smanjujemo rizik od ozbiljnih komplikacija – rekao je on i dodao da je reč o pacijentima sa urođenim anomalijama srca, kojih nije mnogo.

Intervencija se radi 3 do 6 meseci nakon moždanog udara

Doktor Farkić je pojasnio i da se ova intervencija po preporukama, radi nakon što prođe 3 do 6 meseci od nastanka moždanog udara.

– Kada se jednom desi moždani udar, čekamo da se pacijent potpuno oporavi i onda u nekim, da kažem, hladnim uslovima, uradimo ovu intervenciju. Značiće nam da još jedan centar, pored Kamenice i Dedinja koje rade ove intervencije, preuzme deo tog tereta na svoja leđa i nama olakšati posao u ovim drugim institucijama – kazao je on.

Profesor dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš precizirao je da kada je reč o srčanim manama, 2 do 3 odsto ljudi se rodi s ovim defektom, od kojih veliki broj nikada nema neke ozbiljne komplikacije, ali jedan mlađi deo populacije doživi moždani udar.

– Mi praktično možemo da pomognemo i svima onima kod kojih se detektuje ta urođena mana i koja treba iz medicinskih razloga da se zatvori otvor unutar srca, između leve i desne pretkomore – kazao je prof. dr Zoran Perišić i istakao da je uvođenje i ove procedure još jedan odraz snage, veličine i uspešnosti niške kardiologije:

– To je ono što stavlja nišku kardiologiju na pijedestal jednog od najuspešnijih klinika u ovom kliničkom centru, to je usvajanje novih tehnologija, pogotovo kada govorimo o saradnji sa mojom drugom kućom, Institutom “Dedinje”.

Izrazio je nadu da će negde na jesen moći da obraduju građane Niša i regiona, kada kardiologija počne da radi u nekim novim uslovima.

– Kada je u pitanju kardiologija, da vas podsetim, infarkt se radi 24 sata, pejsmejkeri se rade 24 sata… Mnogo toga što kardiologija može da uradi, hitne preglede jednog, drugog, trećeg tipa, radi se odmah. Kardiologija je tu da u epidemiji masovnih nezaraznih bolesti kao što su hipertenzija, kao što su koronarna bolest, da svoj doprinos za jednu zdraviju, za jednu naciju sa manje mogućnosti da zbog nečega što se može izlečiti dobije invaliditet ili ometanje radne životne sposobnosti. Danas pričamo o mladim ljudima od 40 godina, 35 godina, koji će ceo život i vek provesti normalno, zahvaljujući ovom kišobrančiću koji im je stavljen. Ovo je veliki dan za nišku kardiologiju, gde smo otvorili još jedan rudnik, ali mi smo borci i mi želimo da naša ambicija, naše znanje, pre svega, budu upotrebljeni na najbolji mogući način za naše pacijente. Ovo su domeni niške kardiologije – zaključio je prof. Perišić.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar