Evropljani o manama električnih vozila: Punjenje je komplikovano, struja skupa, a domet mali

Posle ukidanja podsticaja za kupovinu električnih automobila, mnogi građani su promenili mišljenje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube / EV Safe Charge

U Velikoj Britaniji je skoro usvojen državni budžet koji ne uključuje povlastice i podsticaje za kupce električnih vozila.

Očekivali su Britanci manji porez na nova električna vozila, ali ništa od toga.

Nezadovoljni su mnogi, a naročito proizvođači koji su izrazili zabrinutost da bi odsustvo takvih podsticaja moglo ometati njihovu sposobnost da ispune stroge zakonske ciljeve za vozila sa nultom emisijom gasova.

Britanski mediji prenoseći utiske svojih čitaoca i sunarodnika o razlozima “za i protiv” kupovine električnih vozila, daju nam sliku i o trenutnim manjkavostima ideje koja je zaludela svet – prelazak na elektronski saobraćaj.

Evo šta su Britanci odgovorili na pitanje – Šta bi vas ubedilo da kupite elektronski auto?

Proizvođači moraju da naprave vozila koja odgovaraju troškovima trenutnih automobila

Ako je proizvodu potrebno da mu država i vlada plate podsticaje da navede ljude da ga kupe, onda to ne govori mnogo o ekonomiji proizvodnje proizvoda.

Ako bih kupio novu električnu verziju svog postojećeg hečbeka, koštala bi 10.000 funti više od ekvivalentne nove benzinske verzije, koštala bi više zbog sadašnje veće cene električne energije, imala bi mnogo kraći domet i trebalo bi mnogo duže da se „dopuni gorivo“.

Proizvođači treba da proizvode vozila koja odgovaraju upotrebljivosti sadašnjih vozila i koja troše isto ili slično, a onda će tržišne snage dovesti do usvajanja ove nove tehnologije.

Pozitivna iskustva sa elektičnim automobilom

Kada je postao preskup za popravke, zamenili smo naš 20 godina star benzinac električnim.

Sjajno ga je koristiti, ali možemo da punimo kod kuće, što radimo u 95% slučajeva.

Vozio sam ga do Kardifa i nazad bez odlaganja, dopunjavajući ga samo tokom kratkih pauza koje smo pravili.

Jeftinija struja bi dobro došla

Jako je teško naći mesto za punjenje. Često su napunjačima parkirani benzinci i drugi automobili. Jeftinija struja bi takođe bila dobrodošla jer nemam načina da stvorim sopstvenu struju.

Možda je to samo moj utisak, ali postoji ozbiljan nedostatak brzih punjača, tako da je to dvostruki udarac! Osim toga EV-ovi su odlični!!

Može, ako pruži više od trenutnog benefita

Razmišljao bih o kupovini električnog vozila samo ako mogu od njega mogu da dobijem ono što već imam i malo više od toga. Trenutno vozim od Londona do Mančestera, i nazad, sa samo 6 galona dizela bez potrebe da se zaustavljam da napunim (400 milja). Punjenje ne traje duže od 3 minuta i to uvek mogu da uradim bez čekanja i praktično gde god. Benzinske pumpe su sveprisutne.

Prelazak na električno vozilo pod ovim uslovima, kako ono danas postoji i funkcioniše, bi značilo da moram da napravim mnogo ustupaka i da menjam svoje navike.

Očekuju se bolje verzije

Proizvođači treba da se potrude i unaprede električne automobile. To je podsticaj. Nemojte me podmićivati vladinim podsticajima, tako što ćemo uzeti malo novca od bolnica.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. ma elektromobil je totalni promasaj. da ja moram za 1000 km da izgubim sat i po ili dva na punjenje?!? pa vi niste normalni. i nikad bolje nece biti. brze baterije, veca tezina, veca potrosnja i udji u taj zacarani krug. totalna glupst.

    Odgovori

Ostavite komentar