Vučić: Tri puta su rekli da nije vreme da posetim JASENOVAC, dobili smo cirkus koji su napravili sami

Predsednik Vučić je govorio o sramnoj zabrani hrvatskih vlasti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je pred javnost sve o sramnoj zabrani hrvatske vlasti, rekavši da je tri puta odložena poseta Jasenovcu.

– Od njih prepisuju i dva ili tri medija ovde u Srbiji, nema razlike. 2. septembar 2021. godine, mesec dana nakon što je prošlo obeležavanje Oluje, i tada smo prvi put kontaktirali kabinet Plenkovića (Vasiljević i Mišetić) sa našom moblom da 10. septembra posetimo Jasenovac. 4. septembra je stigla poruka iz Plenkovićevog kabineta da odložimo posetu. Nismo ni obavestili javnost, jer se tako razgovara sa partnerima. Za nas je Hrvatska jako važna zbog razmene i izvoza u kojem imamo suficit. Gledali smo da spustimo tenzije. Prvog marta 2022. godine ponovili smo zahtev. Ponovljena je molba da 5. marta obavim posetu. Došao je odgovor da poseta nije dobrodošla u ovbom trenutku. I nijedan medij nije saznao, nismo se žalili, bili smo dobri partneri. Treći put, obavestio sam Pupovca – ako smatraš da ima potrebe da obavestiš kabinet Plenkovića to učini, on je učinio. I nije bila tajna kako kažu. Oluju su podsvesno povezali sa Jasenovcem, ja nisam, oni jesu. Njega sam obavestio da ćemo doći i da ćemo biti korektni sa jednom kamerom. Obavestićemo javnost da smo toi uradili – jer je sramota da 80 godina niko kao srpski predsednik nije bio u Jasenovcu.

– Želeo sam da odem do kraja mandata i da pokažem da nikada nećemo zaboraviti žrtve. U četvrtak 14. jula u 11 časova otpravnica poslova Bogdan je došla da prenese molbu Plenkovića da Vučić ne ide u Jasenovac. Ona je obaveštena da sam planirao da odem privatno, bez davanja nikakvih izjava. Ja sam rekao da mi ne pada na pamet više da slušam besmislice o tome da nije vreme u ovo ili ono doba godine i da samo želim da odem i položim cveće, a onda smo dobili ovaj cirkus. Moj greh je u tome što sam želeo da uđem u zemlju EU i položim svet na mestu gde je stotine hiljada ubijenih u Jasenovcu. Nelogično je da zabranite da se tako nešto dogodi. Neistina je da sam to uradio uoči Oluje, jer sam to pokušavao od septembra prošle godine, kada je obeležavanje Oluje prošlo – rekao je Vučić.

– Broj jedan argument je neistina, da ne kažem da je laž, jer sam to radio prošle godine u septembru. To da je u pitanju odlazak na more, ja na more ne želim da idem, iako mnogi građani Srbije idu na more u Hrvatsku, ja nisam zainteresovan za more. Hoću da idem u Jasenovac, mene on zanima, ne more. Pod tri, pošto su ovde govorili kako je Tadić kao predsednik bio u Jasenovcu, kao predsednik nije nikada. Ja sam u gradini 7 puta bio službeno, dva privatno, pa ne kažem da sam bio u Jasenovcu.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Oni su uvek bili cirkuzanti u carsijskom smislu, samo sto mi to decenijama nismo videli. Vucic nam je svima otvorio oci, pogotovu ovim starijim generacijama.On je natprosecno inteligentan covek, sa izuzetnom strpljivoscu i vrlo uctuv. Nema oitanja na koje on nema odgovor i to sa porukom. Takvog politicara Srbija nije niti ce imati.

    Odgovori

Ostavite komentar