Britanci izneli teške OPTUŽBE protiv Putina, Moskva demantovala navode: “To su DEZINFORMACIJE”

Poslednje optužbe dolaze iz Velike Britanije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL POOL PHOTO

Na osnovu procene obaveštajne službe MI6 i bez konkretnih dokaza britanska vlada iznela nove teške optužbe na račun ruskih vlasti.

Rat na istoku Evrope, na svu sreću onaj informacioni, već je uveliko počeo. Poslednjih nedelja nema dana da se ne pojavi neka nova optužba na račun Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina, dok se iz Kremlja trude da ove navode što pre demantuju, ponavljajući kao papagaji da ne planiraju invaziju na Ukrajinu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Murajev po volji

Poslednje optužbe dolaze iz Velike Britanije. Kako prenosi Njujork tajms, vlada u Londonu tvrdi da Rusija želi da zameni ukrajinsku vladu promoskovskom administracijom.

Izveštaj je baziran na osnovu procene obaveštajne službe MI6, ali bez nuđenja dokaza koji bi to potkrepili. U izveštaju se navodi i da se bivši ukrajinski poslanik Jevgenij Murajev razmatra u Moskvi kao potencijalni kandidat da preuzme vlast u Kijevu. Murajev je lider male proruske stranke Naši, koja trenutno uopšte nema poslanike u ukrajinskom parlamentu. Zanimljivo je da iz Londona ne navode kako to Rusija s Putinom na čelu namerava da izvede, tj. da postavi svoje poslušnike na vlast u Kijevu.

Nekoliko sati kasnije oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacujući tvrdnje Velike Britanije: – Dezinformacija koju je pustilo britansko ministarstvo spoljnih poslova dokaz je da su članice NATO predvođene anglosaksoncima te koje podižu tenzije po pitanju Ukrajine. Pozivamo britansko ministarstvo da prestane s provokativnim aktivnostima i zaustavi širenje besmislica – navela je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova.

Napeto na granici

Informacioni rat Rusije i zapadnih zemalja vodi se zbog nagomilavanja ruske vojske na ukrajinskoj granici. Zapad optužuje Rusiju da je nagomilala desetine hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom u nameri da izvede napad na tu zemlju.

Kremlj je u više navrata negirao bilo kakvu ratobornu nameru, ali uslovljava smirivanje situacije ugovorima koji bi garantovali neširenje NATO, posebno na Ukrajinu, i povlačenje Alijanse iz istočne Evrope. Zapad kaže da je to neprihvatljivo i preti Rusiji razornim sankcijama ako napadne Ukrajinu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar