Vučić i Erdogan se obratili iz Ankare: Mir i stabilnost nemaju cenu, naše zemlje moramo da guramo napred

Razgovarali smo o dostignutom nivou saradnje i koracima koje ćemo preduzeti, kao i o regionalnim pitanjima, istakao je turski predsednik

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u jednodnevnoj poseti Turskoj, gde prisustvuje trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske.

Tom prilikom potpisano je više dokumenata od značaja za dalje unapređenje bilateralne saradnje, saopšteno je iz službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nakon sastanka, predsednici su se obratili iz Ankare.

Obraćanje Erdogana

– Naši odnosi sa Srbijom su na najvišem nivou. Razgovarali smo o dostignutom nivou saradnje i koracima koje ćemo preduzeti, kao i o regionalnim pitanjima, prvenstveno na Balkanu, rekao je Erdogan.

On je podsetio da je Turska otvorila konzulat u Novom Pazaru i da planira da ga otvori ove godine i u Nišu.

– Razmenili smo ideje o zajedničkim projektima koje bismo mogli zajednički da uradimo. Više od 1300 turskih kompanija trenutno je u Srbiji, sa više od 8000 zaposlenih. Obim naše trgovine, uprkos pandemiji, nastavlja da obara rekorde.

Obraćanje Vučića

– Razgovarali smo o svim važnim temama, o regionalnim pitanjima, pokušali da pronađemo u svakoj temi zajednički imenitelj. Kao što je predsednik Erdogan rekao, mir i stabilnost nemaju cenu i zato je važno da ih održimo, i da guramo naše zemlje napred, a ne u prošlost. Važno je da iz prošlosti izvlačimo pouke, a da svojim rukama gradimo budućnost. Nama je važno da nam ekonomska saradnja raste i da je najveća u istoriji. Imamo 110 turskih kompanija koje posluju u Srbiji i one su važne jer posluju, između ostalog, u malim mestima, što je nama važno. Važni je i put Novi Pazar Tutin koji takođe radi turska kompanija. Poboljšaćemo i naše energetske izvore. Takođe, oblast obrazovanja, turizma i kulture je veoma značajan deo razgovora i potpisali smo sporazume iz ovih oblasti. Turska kompanija će leteti i iz Kraljeva. Nadam se da će što više naših ljudi posetiti Ankaru. Istanbul je jedan od najlepših gradova na svetu, a Ankara je jedan od najmodernijih. Pozivam i sve Turke da posete Niš, Beograd i Novi Sad, ali i Kopaonik i Staru planinu i mnoga druga mesta u našoj lepoj zemlji. Očekujem uskoro u Beogradu našeg prijatelja Erdogana.

Upitani koliko su zadovoljni učinjenim između dve sednice Visokog saveta, Vučić je rekao:

– Razgovarali smo o miru i stabilnosti, a ja sam, kao i uvek, istakao važnost poštovanja Dejtonskog sporazuma i mislim da smo se razumeli.

Foto: Printscreen/Pink

Turski predsednik Erdogan nadovezao se na reči predsednika Vučića.

– I ja se postavljam iz perspektive dragog prijatelja. Bez obzira na to da li se mogu ili ne mogu prihvatiti svi delovi Dejtonskog sporazuma, važno je da se održi stabilnost.Planiramo da posle izbora održimo sastanak sa liderima sve tri strane u BiH, rekao je Erdogan.

Erdogan takođe ističe da je teritorijalni integritet BiH od velike važnosti, a da će zajedno sa Vučićem nastaviti na rešavanju svih problema.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar