Previše ste pedantni ili su vam stvari razbacane: Šta sadržaj vašeg ORMANA govori o vašoj LIČNOSTI

Kojoj grupi vi pripadate?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Stručnjaci otkrivaju da neuredan ormar može mnogo toga da kaže o tome kakvi ste kao osoba.

Osim što ništa nećete moći da nađete, razbacane stvari po ormaru mogu vas u jednom trenutku iznervirati, a takođe će uticati na to koliko ćete vremena potrošiti da pronađete ono što želite da obučete.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako vam je ormar neuredan i nikako da ga sredite, možda se branite da ste prenatrpani obavezama i ne stižete, drugi smatraju da ste lenji, a psiholozi da vas muči nostalgija za prošlim vremenima.

Na ovu temu sprovedeno je interesantno istraživanje od strane grupe britanskih psihologa koji su došli do zaključka da su neuredne stvari u ormanu često posledica mentalnih blokada, kao i da su pokazatelj mentalnog balansa ili disbalansa.

Oni su zaključili da neuredan ormar sa mnoštvo odeće koju godinama niste obukli pokazuje podsvesnu želju da ne izgubite osećaj koji vas asocira na bolje dane, kada ste možda bili lepši i mršaviji.

Psiholozi savetuju da ono što znate da više nećete nositi, poklonite drugima. Jedino tako ćete se osloboditi podsvesne želje za prošlim vremenima kada ste bili mladi.

Foto: Shutterstock

Osim toga, sadržaj vašeg ormara može da otkrije još neke vaše karakteristike. Kako narodna izreka kaže “Nered u kući, nered u duši”, u značajnoj meri se može odnositi i na unutrašnjost vašeg ormana. Optimalno bi bilo da su stvari složene po nekom redosledu koji vam omogućava da što lakše i brže pronađete omiljene odevne predmete.

Ako su čarape pomešane sa donjim vešom, haljinama, verovatno ćete dosta vremena gubiti na beskonačno preturanje i prevrtanje gomile stvari. I naravno, to će dovesti do odlaganja obaveza i kašnjenja.

Nekada se može uočiti da baš osobe koje su imale roditelje koji su insistirali na redu, imaju neuredne ormane. To su osobe koje možda nikada nisu uspele da razviju sposobnost da se organizuju, ili je nered u ormanu i odlaganje obaveza neka vrsta protivljenja roditeljima.

Foto: Shutterstock

S druge strane, preterano i pedantno složene stvari mogu ukazivati na opsesivnu sliku čoveka. One mogu da provode sate sređujući svoj orman jer na taj način smanjuju uznemirenost i stres.

Naravno, i kvalitet i vrsta stvari koje sadrže naši ormani govore nešto o nama. Skupa i firmirana garderoba nije loša sama po sebi. Čak je uglavnom veoma lepa, kvalitetna i udobna.

Ali ako nemamo dovoljno sredstava za osnovne životne potrebe, a imamo skupu garderobu, možda drugima želimo da pokažemo drugačiju sliku sebe i time da zamaskiramo ono što zapravo jesmo. To nije dobro rešenje jer onda dosta vremena i truda gubimo na održavanje nerealne slike o sebi.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Informer, sitoireseto.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar