Pola TONE kokaina kod Milovog tajkuna: Nađeno “belo” u bananama – šta se krije iza šifre od TRI slova?

Bokan, koga srpska sportska javnost odavno poznaje kao prvog čoveka košarkaškog kluba Budućnost, važi za jednog od najbogatijih Crnogoraca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS, Dragana StjepanovicStarsportphoto ©

Pola tone kokaina otkrivenog u sredu u Zeti pronađeno je u objektu velikog trgovinskog lanca „Voli”, čiji je vlasnik Dragan Bokan, jedan od najbližih i najodanijih ljudi Mila Đukanovića u Crnoj Gori.

Bokan, koga srpska sportska javnost odavno poznaje kao prvog čoveka košarkaškog kluba Budućnost, važi za jednog od najbogatijih Crnogoraca, a zbog otkrića ove velike pošiljke droge, i to ponovo u tovaru s bananama, već je zatraženo i njegovo hapšenje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Već drugi put u bananama „Volija” prvo policija, a sada i građani nalaze pakete kokaina. Vreme je da gospodin Dragan Bokan bude uhapšen pod istim razlozima kao i Budo Krstović i njegova ćerka Marina – istakao je predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, praveći paralelu sa slučajem od prošlog leta, kada su zaplenjene 1,4 tone kokaina.

Informacija o hapšenjima osumnjičenih za šverc kokaina zasad nema. Iako je bilo reči da će informacije o ovom slučaju juče dati i Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, oni su konferenciju za medije odložili za danas.

NARUČILAC IZ SLOVENIJE

Prema svim raspoloživim informacijama, ova kokainska pošiljka uplovila je u luku Bar 2. januara. Kontingent banana naručio je crnogorski državljanin koji godinama živi i posluje u Sloveniji.

Nezvanične informacije govore i da je pošiljka stigla na red za pregled i pretovar tek 11. januara, a sumnjive pakete otkrili su radnici kompanije „Voli” kada su pretovarali banane u magacin.

Ovo nije prvi put da je u pošiljkama za „Voli” pronađen kokain i na to su podsetili i iz stranke Demokratski front.

Foto: Privatna arhiva

– U junu 2018. godine brodom iz Ekvadora dopremljen je kontejner sa oko 30 kilograma kokaina – podsećaju iz DF, iako je tada kompanija „Voli” uveravala da droga nije pronađena u njihovoj isporuci banana.

Upadljivo je i to što pojedini mediji u Crnoj Gori svojski pokušavaju da odbrane Bokana, tvrdeći da je on u više navrata tražio da se sve pošiljke za njegovu firmu pomno proveravaju, a navodno je i ponudio da pomogne kupovinu skenera za kontrolu.

ŠTA ZNAČI OZNAKA S.R.B.

Što se tiče pošiljke kokaina zaplenjene u sredu, nije poznata čistoća kokaina u paketima, tako da se ne može spekulisati o tržišnoj ceni. Ono što je uočljivo, jesu oznake na paketima. Reč je o dve različite nalepnice S.R.B. i R.S.B., što je mnoge navelo da pomisle da je reč o tovaru koji je trebalo da završi u Srbiji.

– Iz šifrovanih naznaka na tovaru može se samo nagađati da je tu drogu trebalo da primi neko u Srbiji. Druga oznaka R.S.B. do sada se nije pojavljivala u tovarima droge, pa se to mora opsežno istražiti – tvrdi za Objektiv Boža Spasić.

Foto: Printscreen/RTV Pink

Bivšeg pripadnika Državne bezbednosti ne bi iznenadilo da je ova isporuka naručena odavno.

– Moguća procena je da je ova droga naručena znatno ranije, dakle pre nekoliko meseci. Od narudžbine, preko kupovine, pa do dostave droge iz nekih od latinoameričkih država, sve traje mesecima zbog transporta i rizika, ali i opreza dobavljača. Ono što je potpuno jasno, jeste da su tovari banana postali glavno „skladište” za transport na teritoriju Evrope – tvrdi Spasić.

Ipak, kod ove zaplene nešto i buni ovog iskusnog operativca.

– Ono što posebno zbunjuje, jeste to da je droga prošla državne kontrole Crne Gore i da je bez nadzora krenula dalje. Crnogorska carina i policija imaju adekvatnu opremu, pa je sada zadatak istražnih organa da istraže ko je pustio drogu u zemlju. Činjenica je da droga redovno pristiže i da postoji kriminalni milje, pa je moguće da su neki klanovi promenili način delovanja – tvrdi Spasić.

OVU I DRUGE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 14. JANUAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar