SRAMNA inicijativa u Hrvtaskoj: Ustaški krvnici dobiće groblje u Zagrebu – i to sa ovim NATPISOM?

Antifašisti nemaju ništa protiv da se na memorijalnom groblju urede table sa imenima poginulih, ali nikako da se naznači da je reč o hrvatskim vojnicima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: GERT EGGENBERGER / AFP / Profimedia

U Hrvatskom saboru u sredu je pokrenuta inicijativa da ustaški vojnici na zagrebačkom groblju Mirogoj dobiju grobnicu na kojoj će pisati “hrvatski vojnici”.

Saborski odbor za ratne veterane u kojem vladajući HDZ ima većinu, daje podršku toj inicijativi, koja bi dovela i do toga da ispod imena najvećih ratnih zločinaca iz vremena NDH bude napisano da su hrvatski vojnici, pišu Novosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Antifašisti u Hrvatskoj su ogorčeni ovim predlogom, pre svega prikazivanjem ustaških vojnika kao domoljuba. Ističe se nezadovoljstvo ovim predlogom jer se iza naziva “groblje hrvatskih vojnika” i sintagmom “hrvatska vojska”, krije namera HDZ-a da “napravi memorijalno ustaško groblje na zagrebačkom Mirogoju”.

– Žalosno je da u 2022. godini ustaški krvnici postanu “hrvatska vojska”. Jedino žalosnije od toga je da se time krši ustav na način da se moderna hrvatska država stavlja na gubitničku stranu u istoriji gde ona ne pripada – saopštili su antifašisti iz Splita.

I u Savezu antifašističkih boraca tvrde da ustaše nisu hrvatska vojska, a predsednik Franjo Habulin tvrdi da se tako daje i dignitet samoj NDH. Antifašisti nemaju ništa protiv da se na memorijalnom groblju urede table sa imenima poginulih, ali nikako da se naznači da je reč o hrvatskim vojnicima.

– Treba jasno da se kaže da su to bile ustaše.

Istoga dana kada je u Hrvatskom saboru pokrenuta ova inicijativa po kojoj bi ratni zločinci iz NDH postali “hrvatski vojnici”, u Austriji su objavili da se pripremaju da već sledeće godine trajno zabrane skup na Blajburgu, ocenivši ga “kao mesto gde se okupljaju fašisti i ustaše”. Desna austrijska vlast ima podršku za donošenje tih mera i od levice i zelenih, ali i Katoličke crkve u Austriji.

 UŽASAVAJUĆE: Ovo su poslednji trenuci dečaka kojeg su otac i maćeha tukli do smrti (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Uz to, dok Hrvatska dopušta jedinicima HOS-a da nose obeležja na kojima piše ustaški pozdrav “Za dom spremni”, kao prošle nedelje u Koloni sećanja u Vukovaru, Austrijanci će i to zabraniti i drastično kažnjavati svakoga ko nosi grb HOS-a.

Foto: GERT EGGENBERGER / AFP / Profimedia

Odluka austrijskih vlasti svakako je šamar Hrvatskoj, koja je kroz pokroviteljstvo Hrvatskog sabora održavalo komemoracije, koje su veoma često bile i poligon za ustaško razmetanje. Prošle godine je bila zabranjena i misa, ali je ipak održana na privatnom posedu pod vođstvom sveštenika iz Hrvatske. n

USTAŠAMA U ČAST

AUSTRIJSKI “Der standard” piše da se u Blajburgu odavala počast ustašama, koji su bili vazali Hitlerove Nemačke. Bio je tamo, konstatuje list, najveći fašistički skup u Evropi, na koji su dolazili i hrvatski političari.

BONUS VIDEO:



Izvor: novosti.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar