U toku dojenja mogu nastati bolovi i ranice: Kako da ih sprečite i kad treba da se obratite lekaru?

Bol jejedan od čestih razloga zbog kog majke odustaju prerano od dojenja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
fen za bebe
Foto: Shutterstock

Bolne grudi, upaljene i ispucale bradavice (ragade), česta su pojava u prvim nedeljama dojenja.

Bol je, šta više, jedan od čestih razloga zbog kog majke odustaju prerano od dojenja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Bolne, otečene bradavice i ragade je moguće izbeći, a o tome se treba posavetovati sa lekarima još u porodilištu.

Tajna bezbolnog dojenja je u pravilnom postavljanju bebe na dojku. Kada beba pravilno uhvati dojku, ona će zapravo početi da sisa veći deo areole (tamnog kruga oko bradavice).

Kada beba uhvati samo bradavicu, što se dešava kad je hvat nepravilan, ona će nepcima stiskati bradavicu, i to će izazvati bol.

sanjati bebu
Foto: Juan Aunion / Alamy / Alamy / Profimedia

Beba na ovaj način ne izvlači dovoljno mleka, pa će često ostati gladna. Da bi efikasno izvlačila mleko, bebe treba da stiska nepcima mlečne žlezde koje se nalaze ispod areole.

Beba će sisati na svakih nekoliko sati, što za bradavice koje nisu navikle na ovu vrstu nadražaja može biti izrazito neprijatno.

Očekujte osećaj peckanja, probadanja, bola i generalno pojačanu osetljivost.

Bolovi ne bi smeli da traju dugo. Uobičajeno je da se bol pojavljuje prilikom samog početka podoja, ali on ne treba dugo da traje.

Ukoliko bolovi traju duže, nemojte ih ignorisati i obratite se lekaru.

Dojenje može da izazove i pojavu ragada, odnosno pukotina na bradavicama, koje je često praćeno krvarenjem ili pojavom modrica.

Foto: Shutterstock

Ukoliko uočite nešto od navedenog, potražite pomoć lekara, jer ovakvi simptomi nisu tipični i mogu biti posledica brojnih razloga, koji mogu biti potpuno benigni, ali mogu ukazivati i na iritaciju.

Postoje i drugi problemi koji se mogu pojaviti u toku dojenja, poput osipa, odnosno ekcema na bradavicima, koji nastaje usled kontaktnog dermatitisa.

Ukoliko koristite pumpu za izmlazavanje, postoji mogućnost da ona nije odgovarajuće veličine, pa može izazvati oštećenje.

Ilustracija,foto: Shutterstock

Ukoliko vas bradavice bole i između dva dojenja, postoji mogućnost da je došlo do gljivične infekcije ili o vazospazma. Vazospazam je pojava koja nastaje naglim sušenjem krvnih sudova na bradavici, odmah nakon podoja ili između dva podoja. Ovo stanje može biti veoma bolno.

Neretko se dešavaju i povrede bradavice, usled bebinog ugriza u periodu izbijanja zubića, što takođe može izazvati oštećenje i bol.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, bebo.club

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar