Objektiv RAČUNICA za zimu: Otkrivamo koje je grejanje NAJJEFTINIJE, a jedna stvar neće poskupeti (FOTO)

"Naredne dve nedelje su ključne i to je poruka proizvođačima u Srbiji: normalizacija snabdevanja može se očekivati u narednih 15 do 20 dana"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG Milos Milivojevic

Najjeftinije grejanje ove zime, prema računici Agencije za energetiku, a prema cenama iz prve polovine oktobra, biće na prirodni gas – 42.000 dinara za celu sezonu (7.000 dinara mesečno), i to ako se za prosečan stambeni prostor od 60 kvadrata obezbeđuje temperatura od 20 stepeni 16 časova tokom dana. Kako svi volimo da nam bude toplo, a ne zna se koliko će nam zima trajati, planirani budžet biće sigurno veći barem za 20 do 30 odsto.

SRBIJA TROŠI NAJVIŠE PELETA U REGIONU

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Neznatno skuplje proći će oni koji koriste drvo, 42.400 dinara (mesečno 7.067 dinara), ali samo ako su ga već kupili ili žive u područjima Srbije u kojima se može nabaviti po nižim cenama (na primer 5.150 dinara po kubiku) i ukoliko imaju novije peći, čija je efikasnost veća, na primer 65 odsto.

Znatno veći izdatak, međutim, imaće domaćinstva koja plaćaju ogrevno drvo skuplje, na primer, više od 7.000 dinara, jer će im iz kućnog budžeta biti potrebno 68.600 (više od 11.000 dinara mesečno).

Foto: Objektiv

Grejanje na ugalj zahtevaće od 49.000 do 52.000 za celu grejnu sezonu (do 8.600 mesečno), dok će ulaganje za pelet iznositi 72.000 (oko 12.000 mesečno), i to pod uslovom da se zadrže cene iz ovog meseca.

Srbija dobija novi ZAKON: Ako se budete grejali na ovaj način bićete kažnjeni

– Srbija je lider u potrošnji peleta u regionu i jugoistočnoj Evropi. Potrošnja je oko 350.000 tona na godišnjem nivou. Naredne dve nedelje su ključne i to je poruka proizvođačima u Srbiji: normalizacija snabdevanja može se očekivati u narednih 15 do 20 dana – ističe Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta.

Trenutno je cena peleta dostigla 270 evra.

STRUJA NEĆE POSKUPETI

Ovo je TRIK koji će vam SMANJITI grejanje: Ljudi se pitaju kako se ovoga ranije nisu setili! (VIDEO)

– EPS nema u planu poskupljenje struje, u potpunosti smo pripremljeni za ovu zimsku sezonu i najvažnije je da će Srbija imati struju u vreme svetske energetske krize. Srbija je elektroenergetski nezavisna od spoljnih faktora, zahvaljujući predsedniku Vučiću – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS.

Foto: Promo

On je dodao da naša zemlja, kad je u pitanju električna energija, ima sigurnost u narednih nekoliko godina. Tako će građani koji se budu grejali na struju, ukoliko budu koristili isključivo noćnu tarifu, morati da izdvoje oko 56.000 (malo manje od 10.000 za mesec), ali Agencija upozorava da samo dva sata dnevno dogrevanja u skupljoj tarifi račun uvećava za 40 odsto, na 78.000 dinara tokom sezone.

Agencija naglašava i da će najskuplje grejanje imati domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje. Oni će morati da izdvoje 141.500 tokom sezone (23.500 dinara mesečno).

Piše: Slavica Moravčević

BONUS VIDEO:

OVU I DRUGE ZANIMLJIVE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU ZA 23. I 24. OKTOBAR

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar