Objavljeno detaljno uputstvo: Evo kako možete da dobijete KOVID PROPUSNICU

Sertifikat će moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu preko mobilnog telefona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Shuttterstock

Na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da se u Srbiji uvedu kovid propusnice.

Naime, od subote, 23. oktobra u 22 sata biće uvedeno obavezno posedovanje validne kovid propusnice za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uputstvo za dobijanje zelenog digitalnog sertifikata možete da vidite i na portalu eUprava:

Kako se navodi na portalu, da biste dobili Digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da budete registrovan i prijavljen korisnik Portala eUprava.

Nakon što se prijavite, pokazaće Vam se zeleno dugme Pokreni uslugu. Potrebno je da kliknete taster Pokreni uslugu, proverite Vaše podatke, potvrdite imejl adresu i za par minuta će vam na mejl koji ste naveli biti poslat sertifikat.

KOVID PROPUSNICE MOŽETE NABAVITI OVDE.

Ukoliko niste u mogućnosti da preuzmete Digitalni zeleni sertifikat elektronskim putem, isti možete zatražiti na šalterima pošta širom Srbije.

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić objasnila je da kovid propusnice koje se uvode, ne podrazumevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i PCR test ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati i potvrdu o preležanom koronavirusu ne stariju od sedam meseci.

Premijerka Srbije je na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba rekla da kada je reč o vakcinama, ona podrazumeva da druga doza vakcine nije data pre više od 210 dana, tačnije sedam meseci.

– Za strance je potreban digitalni EU sertifikat ili sertifikat one zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata. Nadamo se da će ovo pospešiti vakcinaciju. Ovo je nama jedini način da pobedimo koronavirus – rekla je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, sertifikat će moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu preko mobilnog telefona, prenosi Informer.

– Kovid redar će skenitrati QR kod koji pokazuje da li je sertifikat validan – rekla je Brnabić i dodala da će članovi Kriznog štaba držati predavanja u školama i fakultetima.

Validan kovid sertifikat:

* potvrda druge, odnosno treće doze koja nije starija od 210 dana (7 meseci),

* negativan PCR test ne stariji od 72 sata,

* Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili

* Potvrda o preležanom koronavirusu u poslednjih 210 dana (7meseci)

BONUS VIDEO:



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar