OBJEKTIV OTKRIVA

Marko (32) iz Beograda uči žene kako da DOJE: “Pre porođaja se raspituju da li ja radim” (FOTO)

Marko ističe da odmah nakon porođaja uči novopečene mame kako da neguju svoju bebu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva

Marko Obradović iz Beograda (32) za sebe sa sigurnošću može da kaže da je blažen među ženama, jer već 11 godina, pored toga što radi u jednom beogradskom porodilištu, savetuje i uči žene kako da doje svoje bebe.

Ovaj Beograđanin za Objektiv objašnjava da uprkos tome što je hranjenje beba majčinim mlekom prirodna pojava, za njega je svakodnevno podučavanje mladih i neiskusnih majki dojenju pravi izazov.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

‒ Trudim se da pomognem mamama da svoju bebu donesu na svet živu i zdravu. Zasad sam jedini muškarac koji radi u porodilištu i to je mnogim ženama zanimljivo. U početku im je bilo čudno, međutim, sada se desi se pre porođaja raspituju da li ja radim – priča Marko.

OD ADVOKATA DO BABICE

Svi su očekivali da upišem pravo, ipak Marka je život odveo na drugu stranu, te je po završetku osnovne, upisao medicinsku školu, i to pedijatrijski smer.

‒ Neke životne prilike su me, nažalost, odvojile od Medicinskog fakulteta, pa nisam bio u mogućnosti da ga studiram. A pošto volim decu, iako još uvek nemam svoju, odlučio sam da volontiram u bolnici za dečje i plućne bolesti i odatle je sve krenulo. Dobio sam ponudu za prelazak u porodilište, a uprkos tome što je to nesvakidašnje i neobično za jednog muškarca, prihvatio sam taj izazov i evo me već jedanaest godina u tom poslu – ističe naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

Marko kaže da je vrlo brzo shvatio da je posao babice, odnosno pedijatrijskog tehničara najlepši životni poziv koji je mogao da odabere.

‒ U porodilištu su me lepo prihvatile i kolege i trudnice i porodilje. Bilo je, naravno, i onih situacija kada su žene odbijale da im pomognem, šaleći se: „Nećeš me ti porađati ili učiti kako se doji.” Naravno, to kažu u šali – kaže on.

Ni u jednom trenutku Marku nije bilo neprijatno kada tek porođenu ženu vodi do toaleta, a kasnije joj pomaže da se obuče.

‒ U ovom poslu nema sramote, tu sam da svakoj od njih pomognem. Ništa mi nije gadno, niti neprijatno kada prisustvujem porođaju. Obavljam svoj posao najbolje što znam – priča nam Marko.

Marko ističe da odmah nakon porođaja uči novopečene mame kako da neguju svoju bebu, kao i kako pravilno da je postave na dojku kako bi ona sisala i uzela ono prvo najkvalitetnije mleko ‒ kolostrum.

MNOGI NISU SVESNI ZNAČAJA MAJČINOG MLEKA

‒ Mnogi ne znaju koliko je dojenje važno za bebu, posebno to prvo mleko. Nažalost, mnoge majke ne žele da doje jer misle da neće moći, deluje im teško i naporno. Zato sam ja tu, da im dam odgovore na sva pitanja i da ih nadgledam da li su uspele da ostvare taj najvažniji kontakt sa bebom ‒ koža na kožu, i da li je beba pravilno uhvatila dojku – objašnjava Marko.

Foto: Privatna arhiva

Nakon rada u porodilištu, Marko se specijalizovao za rad sa dojiljama, te je ubrzo postao predavač u jednoj beogradskoj školi roditeljstva.

‒ Dolaze trudnice koje žele da nauče kako treba postupati sa bebom u njenim prvim danima i koje se i pre porođaja pripremaju za dojenje. Najteže je prvorotkama jer lako odustanu od dojenja zato što su neiskusne. One misle da nemaju mleka ili da je njihovo mleko nekvalitetno, kao voda. A to je velika greška. Međutim, javljaju mi se i zabrinuti očevi koji se, kao i majke, pitaju da li je beba gladna, zašto plače, da li treba da joj uključe dohranu. Kasnije se u celu priču ubraja i nemlečna ishrana, koja za mnoge majke predstavlja izazov – navodi Obradović.

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 20. OKTOBAR

FOto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar