Jednostavne mak štanglice: Kolačići koji se tope u ustima, savršeni ako čekate goste (RECEPT)

Glavni sastojci su mak i griz

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Thy Than

Mak štanglice su dobar izbor za one koji su ljubitelji štrudle sa makom.

Ako čekate goste, možete ih napraviti jer ne zahtevaju mnogo vremena i ulaganja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sastojci:

200 g maslaca

200 g šećera

1 jaje

10 g praška za pecivo

150 g kisele pavlake

600 g mekog brašna

Foto: Printscreen/Youtube/Thy Than

Nadev:

400 ml mleka

200 g šećera

4 kašike griza

400 g mlevenog maka

Priprema: Prvo napravite nadev kako bi se ohladio. Mleku dodati šećer i staviti na srednju vatru da provri. Kada mleko provri zakuvati griz i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, dodati mak i sve sjediniti. Ostaviti da se hladi. Ulupati maslac sa šećerom. Dodati jaje i pavlaku i opet sve umutiti. Dodati prašak za pecivo, pola mere brašna, pa mikserom na manjoj brzini izraditi.

Dodavati ostatak brašna pa umesiti testo. Umešeno testo umotati u kesu i ostaviti 30 minuta u frižider. Kada je testo odstajalo podeliti ga na 3 jednaka dela.

Foto: Printscreen/Youtube/Thy Than
U pleh 33×23 cm staviti papir za pečenje.

Razvući prvi deo testa na dimenzije pleha, namotati ga na oklagiju pa spustiti u pleh. Rukom još malo poravnati ukoliko treba. Na testo staviti pola nadeva.

Ponoviti postupak i sa ostala dva teta i ostatkom nadeva. Testo se lako razvlači, a kada ga namotate na oklagiju samo odmotate u pleh.

Na kraju viljuškom izbockati zadnji sloj testa i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.

Pečen kolač ostaviti da se potpuno ohladi pa zajedno sa papirom izvaditi na dasku za sečenje i na njoj seći. Mnogo je lakše nego u plehu. Po želji preliti čokoladom ili posuti šećerom u prahu. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!