Šilja, čokoladna lepotica, leskovačka lezenka, kurtovska kapija, amfora, sve su to vrste crvene, duge paprike od kojih srpske domaćice prave čuveni ajvar, a koje krase šarene tezge na omiljenoj zelenoj pijaci Novobeograđana u Bloku 44. Kako za Objektiv priznaju prodavci, mahom iz Leskovca, ove godine cena paprike je znatno viša u odnosu na prošlogodišnju sezonu zbog suše koja je umanjila rod, pa se na pojedinim tezgama mogu pronaći paprike od 80 dinara do čak 150 dinara za kilogram.
NAJBOLJI PROMET VIKENDOM
Već deset godina Svetlana Cvetanović iz Leskovca izlaže svoju robu na tezgi na ovoj pijaci, a za naš list priča da najbolji promet ostvaruje tokom vikenda.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
– Subotom i nedeljom držimo najjače cene i tada nam je i zarada najveća. Mušterije opipavaju i prevrću svaku papriku, pa tek na kraju izaberu i napune kesu. Ja sam tu da posavetujem koju vrstu paprike je najbolje kupiti za ajvar, koju za turšiju, za pinđur… Ipak, mušterija za zimnicu je svake godine sve manje – ističe Svetlana.
Prema rečima naše sagovornice, otkad je krenula sezona paprika, najviše se kupuje sorta kurtovka, koja se koristi za ajvar.
– Ona se fantastično guli i zato je pogodna za ajvar. Postoje prva, druga i treća klasa kurtovke. Za vikend je uglavnom prva klasa i cena joj je oko 150 dinara, dok ponedeljkom rasprodajemo ono što je ostalo od nedelje i to je već druga ili treća klasa koja se može kupiti od 80 do 100 dinara – objašnjava Leskovčanka na čijoj tezgi se mogu naći i krastavčići kornišoni, čija je trenutna cena 150 dinara.
“VOLOVSKO SRCE” SVI TRAŽE
I njena sugrađanka Zlatka Petrović prodaje paprike, ali je više zadovoljna kako prolazi paradajz.
– Ja sam zadovoljna, ali mušterije nisu, govore da je roba skupa. Veće su cene nego prošle godine jer je takva godina, bilo je i grada i suše. Nije do nas. U svakom slučaju, paradajz ide dobro iako je njegova cena čak 250 dinara. To je u stvari “volovsko srce”, koje najviše kupuju, dok ovaj crveni paradajz košta između 150 i 200 dinara. Imam i plavi patlidžan, ali ga manje kupuju ljudi iako je cena između 80 i 100 dinara – kaže Zlatka.
Iako je skoro na svim tezgama cena paradajza između 200 i 250 dinara, Silvana Đorđević ne krije da je njegova realna cena 150 dinara.
– Cena se nekako sama nametnula, nisu krivi proizvođači. Ali biće jeftiniji za nekoliko dana. Ja sam čak i samlela nekoliko litara da mušterije vide da je dobar i za mlevenje. Flaša od 1 litar je 150 dinara, a mleli smo čim je paradajz bio zreo jer je tada bio jeftin – priča naša sagovornica.
BROKOLI UBEDLJIVO NAJSKUPLJI
Na šarenim tezgama u hali novobeogradske pijace ubedljivo najskuplje povrće je brokoli, čija je cena čak 350 dinara. Božica Janković iz Grocke kaže da je trenutno period brokolija, pa mu je i cena takva.
Cene voća i povrća na pijacama DUPLO SKOČILE: Ovo je razlog zašto ćete morati da date više novca
– Verujte, za dve nedelje biće duplo manja cena. Jednostavno je tako. Ipak, sve se kupuje, od šargarepe, ljubičastog luka, do krompira i kukuruza šećerca, čija je cena 100 dinara za 3 komada – navodi Božica.
BAMIJA NOVI HIT
Razgledajući široku ponudu na tezgama, na kojima je uglavnom izložena ista roba, samo kod proizvođača iz Opova Saše Mojsa uočili smo bamije, koje su već bile rezervisane za jednog Arapina.
– Mnogi ne znaju šta su bamije, a kada im ispričam, odmah mi poruče za sledeći put. Bavim se proizvodnjom ovog povrća već deset godina, ništa nije teško, sad će kraj njihove sezone. Bamija je slična boraniji, koristi se u skoro svakom jelu. Moje mušterije su uglavnom Makedonci, Arapi, a imam i jednu porodicu iz Iraka koja već godinama kupuje kod mene. Prodao sam ovu kesu od tri kilograma za 2.000 dinara – priča Saša, koji, pored bamija, prodaje i domaći crveni i beli krompir, čija je cena od 80 dinara do 130. Pored paprika, paradajza, krompira, na tezgama se mogu naći i krastavčići kornišoni, boranija, grašak, i borovnice i maline, čija je cena neverovatnih 900 dinara.
Piše: Sanja Radovanović
BONUS VIDEO:
OVU I DRUGE ZANIMLJIVE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU ZA 15. SEPTEMBAR

Komentari (0)