Nutricionisti tvrde: Jogurt je odličan izbor za doručak, ali nije SVAKI DOBAR

Evo kakav bi trebalo da pijemo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Mnogi od nas su jogurt uvrstili u redovnu namirnicu za doručak.

I zaista, osim što je jako ukusan, zgodan je za brzinsku konzumaciju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, isto tako, mnogi, nakon njega, vrlo brzo ogladne.

Stručnjaci kažu da se to dešava jer ne znamo kakve jogurte treba da biramo.

Mnogi nutricionisti se slažu da jogurt može da bude odličan doručak prepun hranljivih materija, pogotovo jer često sadrži mnogo proteina.

“Visok nivo proteina ujutru je jako važan zbog smanjenja želje za slatkim kasnije tokom dana”, kaže nutricionistkinja Marissa Meshulam i dodaje da doručak, koji je pun proteina, tokom celog dana bolje kontroliše glad od neproteinskog obroka.

Foto: Shutterstock

“Razlog je taj što hrana bogata proteinima usporava probavu, pa ste duže siti, a jogurt je posebno dobar izbor za doručak, jer sadrži i ugljene hidrate i proteine – kombinaciju koja daje i energiju”, objašnjava, a bogat je i kalcijumom, vitaminom D, kalijumom, a često i probioticima.

Međutim, Meshulam kaže da ćete, ipak, bez obzira na njegov hranjivi sastav, ako jedete pogrešnu vrstu jogurta, ponovo brzo ogladneti.

Ona savetuje da izbegnete ove greške u izboru jogurta:

1. Jedete jogurt sa puno šećera i/ili drugih zaslađivača

Američka prehrambena smernica za dodatni šećer ograničava unos na manje od 10 posto ukupnih dnevnih kalorija, kaže nutricionistkinja koja ističe da bi cilj trebalo da nam bude 25 do 38 grama dodatnih šećera dnevno. “Što manje šećera jogurt ima, to bolje. Ako dnevno unesete na primer oko 1500 kalorija, jogurt ne bi trebalo da ima više od 15 grama dodanog šećera”, kaže dijetetičarka Chelsey Amer i savetuje da generalno izbegavamo veštačke zaslađivače, kao što su aspartam i sukraloza.

Foto: Profimedia/Ekaterina Markelova / Alamy / Alamy / Profimedia

2. Jedete jogurt sa premalo masti

Zbog suludog trenda jedenja što vise namirnica sa niskom količinom masti, popularnog još od 90-ih, mnogi još i danas radije kupuju nemasni, nego punomasni jogurt, što je pogrešno, kaže Amer. – Da biste duže bili siti, potražite jogurt bogat proteinima i mastima, sa najmanje 20 grama proteina i dva posto masti”,savjetuje ona, jer se masti najteže probavljaju i pomažu kod osećaja sitosti.

3. Jedete sam jogurt, bez dodatka vlakana

Jogurt nema vlakna, pa ovo nije dobra ideja, kaže nutricionistkinja i preporučuje da mu se dodaju žitarice kao što su mekinje, chia semenke, lanene semenke, ili orasi, ali i voće, povrće, granole ili musli.

“Jogurt je izvrsan deo doručka, ali ne i ceo doručak”, kaže Amer i preporučuje da ga ujutru kombinujemo sa drugim namirnicama, jer većina jogurta ima samo 150 ili manje kalorija po obroku.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Huffpost.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar