Devet aktivnih POŽARA na Kosmetu: Situacija se pogoršava, najveća PRETNJA vatrena stihija na Prokletijama

Tokom proteklih sedam dana u Kosovu i Metohiji je registrovano više od 473 požara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama (AVS) Ministarstva unutrašnjih poslova saopštila je danas da je trenutno na KiM aktivno devet požara, od kojih je najteža situacija sa požarom na Prokletijama, u blizini sela Štupelj, na teritoriji opštine Peć.

U saopštenju se precizira da se broj požara na celoj teritoriji Kosova smanjuje, dok “ozbiljna pretnja i dalje ostaje požar koji je izbio 29. jula u Nacionalnom parku Prokletije, lokacija Štupelj, gde se interveniše bez prekida, ali su vremenski uslovi i izrazito neprikladan teren otežali i ne retko onemogućili reagovanje sa zemlje”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Kao rezultat toga, AVS u koordinaciji sa Operativnim centrom Ministarstva unutrašnjih poslova zatražila je vazdušnu podršku od KFOR -a i kao rezultat ove saradnje stavljena su na raspolaganje za podršku iz vazduha dva helikoptera, sa mogućnošću da se obezbedi i treći helikopter – kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, zbog jakog vetra situacija se pogoršava, jer se onemogućava intervencija sa zemlje. U drugim regionima Kosova i Metohije situacija je relativno stabilna zahvaljujući angažovanju profesionalnih vatrogasnih i spasilačkih jedinica, kapacitetu i podršci Bezbednosnih snaga Kosova, policije, i KFOR-a iz vazduha.

Tokom proteklih sedam dana u Kosovu i Metohiji je registrovano više od 473 požara. Osim požara na Prokletijama, trenutno su aktivni požari i u opštinama Suva Reka i Prizren.

BONUS VIDEO:

Izvor: Beta

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar