Jeremić grčevito brani saradnike iz MAFIJAŠKE HOBOTNICE: “Neću prijatelje da guram u zatvor”! (VIDEO)

Upitan čime ga je zadužio gospodin Lozoja, Jeremić je zavapio: "Najbolje da prekinemo ovako neprijatnu seriju provokacija"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs, Printscreen/Twitter

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić grčevito je stao u odbranu svojih prijatelja i saradnika iz međunarodne mafijaške hobotnice kojoj i sam pripada.

Jeremić je, naime, odgovarajući na pitanje u kakvim je sada odnosima sa kontroverznim inostranim biznismenima koji su pohapšeni i protiv kojih se vode procesi širom sveta zbog brojnih malverzacija, poručio da “neće gurati u zatvor svoje prijatelje”, niti će novinari dobiti “bilo kakvu vrstu inkriminišućeg odgovora”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na pitanje novinarke Objektiva da li je uhapšeni meksički biznismen Emilio Lozoja, kojeg je Španija pre dve nedelje izručila Meksiku i koji je srpskoj javnosti poznat kao Jeremićev glavni finansijer, i dalje njegov brat, kako ga je ranije nazivao, lider Narodne stranke se prvo zbunio i grozničavo pokušao da izbegne odgovor, uz gestikulacije koje su odavale vidnu nervozu.

– Zašto pričamo o nečemu što se dešava na drugoj polovini Zemljine kugle? Dozvolićete mi da vam ne odgovorim na provokaciju – odbrusio je Jeremić nervozno.

Upitan čime ga je zadužio gospodin Lozoja, Jeremić je zavapio: “Najbolje da prekinemo ovako neprijatnu seriju provokacija”.

Na insistiranje naše novinarke da kaže šta sada misli o Lozoji, kada je istraga protiv njega proširena, predsednik Narodne stranke ponovo je zatražio da razgovor bude prekinut, a onda ipak polako počeo da priznaje da je povezan sa uhapšenima.

– Ja vas molim da ne pričamo o mojim intimnim stvarima i ko su moji prijatelji. Molim vas da prekinemo razgovor, deplasirana su pitanja. Nećete me iznervirati niti dobiti bilo kakvu vrstu inkriminišućeg odgovora – poručio je Jeremić.

On je potom kritikovao novinarku Objektiva što postavlja pitanja koja se njemu ne dopadaju i tražio da mu postavi pitanja na koja želi da odgovara, uputivši joj pri tom niz uvreda.

Mito od 10 MILIONA dolara: Ovako je pao Jeremićev “brat” i glavni FINANSIJER – meksički tajkun (FOTO) 

– Šta vi mislite o svom uredniku? Vi niste medij, vi niste novinar – govorio je vidno nervozni Jeremić.

On je na kraju razgovora ipak popustio i priznao veze sa pripadnicima međunarodne mafijaške hobotnice.

– Ja svoje prijatelje ne krijem. Ja svoje prijatelje neću gurati u zatvor, neću se pretvarati da mi nisu bili najbliži saradnici – rekao je Jeremić.

Na opasku da su svi ti njegovi prijatelji i saradnici procesuirani, Jeremić je poručio novinarki da je „strašno bezobrazna“ i prekinuo razgovor.

Podsetimo, Objektiv je u današnjem štampanom izdanju objavio da je bivšeg šefa meksičkog naftnog konglomerata Pemeks, Emilija Lozoju, španska policija pre dve nedelje isporučila Meksiku.

Dok čeka suđenje u svojoj rodnoj zemlji, istraga protiv njega se dopunjuje novim dokazima o izvlačenju novca preko mreže međunarodnih organizacija. Proširenjem optužnice utvrdiće se i da li je prisvojio i veliki deo profita od trgovine drogom.

Ovo je težak udarac za kompletan finansijsko-mafijaški klan Jeremića, koji je poslednjih godina u više navrata bio na udaru ruke zakona. Posle hapšenja Jeremićevih sponzora, direktora kineskog energetskog konglomerata CEFC Je Đenminga i generalnog sekretara te kompanije Patrika Hoa, Lozoja se kao treći Jeremićev ključni finansijer u zatvoru našao tek posle godinu dana skrivanja.

On je u februaru prošle godine po Interpolovoj međunarodnoj poternici uhapšen u Španiji, koja ga je nedavno isporučila Meksiku. Inače, bivši hongkonški ministar Patrik Ho osuđen je na tri godine zatvora zbog višemilionske šeme za podmićivanje afričkih lidera. Direktor CEFC Je Đenming u pritvoru je u Kini od marta 2018. zbog korupcije.

Detaljnom istragom potvrđena su brojna otkrića o koruptivnim vezama Jeremića, Lozoje i Hoa, čime je dodatno utvrđeno da je organizacija CIRSD, čiji je Jeremić osnivač i predsednik, služila zapravo za pranje novca i naplatu provizija iz koruptivnih poslova koje su trojica pajtosa obavljala još dok se bivši ministar spoljnih poslova Srbije nalazio na čelu Generalne skupštine UN.

Zahvaljujući tim poslovima, Patrik Ho i Emilio Lozoja uplatili su više od sedam miliona dolara na račune Jeremićeve privatne firme i nevladine organizacije CIRSD, koju je osnovao u Beogradu, na ime navodnih usluga konsultacija.

Foto: Objektiv.rs

Srpska javnost je ovog meksičkog tajkuna upoznala preko šokantnih fotografija koje dokazuju da je 5. aprila 2013. prisustvovao nizu poslovnih sastanaka koji su održani u Hongkongu, a na kojima su dogovarani milionski poslovi između dve privatne kompanije.

Prema ovim fotografijama, sastancima je prisustvovao i Vuk Jeremić, koji je u to vreme bio srpski izaslanik na mestu predsedavajućeg GS UN, ali ovde u svojstvu tobožnjeg konsultanta-posrednika čelnih ljudi meksičkog Pemeks, koji su pregovarali sa čelnicima kineske naftne kompanije CEFC.

Iako je novembra 2018, tokom svedočenja na suđenju Patriku Hou u Njujorku, Jeremić rekao da je u aprilu 2013. na putu za kineski Davos u Hongkongu samo upoznao Lozoju i Hoa, foto-dokazi govore da je njegova uloga u toj priči bila znatno dublja od uloge osobe koja je samo spojila svoja dva poznanika. Na sastanku delegacija dveju naftnih kompanija, naime, Jeremić je u svojstvu člana delegacije meksičke firme vodio i zapisnik kao Lozojina desna ruka.

Mada je kineski Davos trajao od 6. do 9. aprila 2013, utvrđeno je da je Jeremić u Hongkong došao čak osam dana ranije, gde je do 6. aprila učestvovao u nizu sastanaka sa Hoom, na kojima su dogovarani budući poslovi.

Dakle, kao i sva ostala putovanja na kojima koja je bio u vreme obavljanja funkcija šefa diplomatije i specijalnog izaslanika ministra spoljnih poslova, Jeremićev osmodnevni privatni izlet u Hongkong platili su građani Srbije, obezbeđujući mu kompletan budžet za predsedavanje GS UN.

Ovu i ostale zanimljive priče čitajte u sutrašnjem izdanju lista Objektiv.

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Vuče, samo ih ti brani, sutra kada im zagusti ti ćeš biti među prvima koje će izdati i smestiti ti neku igru!?

    Odgovori

Ostavite komentar