Jeremić u PANICI! Pripadnik Vukove mafijaške hobotnice na UDARU velike antikorupcijske istrage (FOTO)

Istražuje se preko kojih međunarodnih organizacija je Emilio Lozoja izvlačio novac

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Bivšeg šefa meksičkog naftnog konglomerata Pemeks Emilija Lozoju, a koji je srpskoj javnosti poznatiji kao glavni finansijer Vuka Jeremića, španska policija je pre tačno dve nedelje isporučila Meksiku. Dok čeka suđenje u svojoj rodnoj zemlji, istraga protiv njega se dopunjuje novim dokazima o izvlačenju novca preko mreže međunarodnih organizacija. Proširenjem optužnice utvrdiće se i da li je prisvojio i veliki deo profita od trgovine drogom.

Ovo je težak udarac za kompletan finansijsko-mafijaški klan Jeremića, koji je poslednjih godina u više navrata bio na udaru ruke zakona. Posle hapšenja Jeremićevih sponzora, direktora kineskog energetskog konglomerata CEFC Je Đenminga i generalnog sekretara te kompanije Patrika Hoa, Lozoja se kao treći Jeremićev ključni finansijer u zatvoru našao tek posle godinu dana skrivanja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

On je u februaru prošle godine po Interpolovoj međunarodnoj poternici uhapšen u Španiji, koja ga je nedavno isporučila Meksiku. Inače, bivši hongkonški ministar Patrik Ho osuđen je na tri godine zatvora zbog višemilionske šeme za podmićivanje afričkih lidera.

Direktor CEFC Je Đenming u pritvoru je u Kini od marta 2018. zbog korupcije, dok je nekadašnji senegalski šef diplomatije šeik Tidijan Gadio, koji je deo ove međunarodne kriminalne bande, pritvoren zajedno sa Hoom zbog korupcije. Detaljnom istragom potvrđena su brojna otkrića o koruptivnim vezama Jeremića, Lozoje i Hoa, čime je dodatno utvrđeno da je organizacija CIRSD, čiji je Jeremić osnivač i predsednik, služila zapravo za pranje novca i naplatu provizija iz koruptivnih poslova koje su trojica pajtosa obavljala još dok se bivši ministar spoljnih poslova Srbije nalazio na čelu Generalne skupštine UN. Zahvaljujući tim poslovima, Patrik Ho i Emilio Lozoja uplatili su više od sedam miliona dolara na račune Jeremićeve privatne firme i nevladine organizacije CIRSD, koju je osnovao u Beogradu, na ime navodnih usluga konsultacija.

Piše: EKIPA OBJEKTIVA

OSTATAK OVE I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 30. JUL

BONUS VIDEO:

 

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar