Tončev strpao 10 MILIONA u džep: Bahati ministar naplatio DVAPUT, pa nije uradio posao (FOTO)

Od ovog iznosa, sedam miliona je prebacio na račun Fudbalskog kluba Radnik, čiji je predsednik njegov sin Stanislav

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Objektiv, Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Ministar bez portfelja i potpredsednik SPS Novica Tončev trgovao je uticajem kada je 2016. kao predsednik Skupštine opštine Surdulica strpao sebi u džep 10 miliona dinara.

Od ovog iznosa, sedam miliona je prebacio na račun Fudbalskog kluba Radnik, čiji je predsednik njegov sin Stanislav, dok je preostala tri inkasirao direktno ojadivši budžet surduličke opštine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tončev je u maniru pravog lokalnog šerifa obećao da će za potrebe fabrike vode „Rosa” izvršiti rekonstrukciju asfaltnog puta Valjavica ‒ Topli Do, koji vodi do pogona za proizvodnju vode. Međutim, ovaj put ne samo što nije popravljen, rekonstruisan ili prilagođen svakodnevnoj upotrebi već se nalazi u veoma lošem stanju, što je moguće videti na fotografijama koje objavljujemo.

NA TERET OPŠTINE

Detalje oko ovog nezakonitog posla za Objektiv prenosi Goran Radojičić, Surduličanin koji već godinama svojim sugrađanima ukazuje na raznorazne finansijske malverzacije i štetne ugovore, zahvaljujući kojima je Tončev napunio svoj buđelar, najpre kao predsednik Opštine Surdulica (2008‒2014), a onda i kao predsednik skupštine tog grada (2014‒2020).

‒ „Rosa” te 2016. uplaćuje sponzorstvo FK Radniku iz Surdulice, iznos od oko 7.000.000 dinara, a 2017. kreće se u realizaciju rekonstrukcije puta. Pošto taj put, dugačak oko tri kilometra, nema ni upotrebnu ni građevinsku dozvolu, niti se na njemu sme vršiti bilo kakva rekonstrukcija, Tončev rešava da to odradi na teret opštine. Vrednost tog projekta u predračunu bila je oko 15 miliona dinara ‒ ističe Radojičić.

ZAKRPIO RUPE

Naš sagovornik dodaje da se Tončev u tom trenutku nalazi u nezavidnoj situaciji, jer je „Rosi” obećao nešto što je protivzakonito, ali onda koristi funkciju šefa skupštine opštine kako bi se snašao za novac kojim će, kako se ispostavilo, samo zakrpiti rupe na tom putu.

‒ Tončev tada raspisuje tender za javne nabavke u tri mesne zajednice. U dve od tri, u mesnim zajednicama Alakince i Belo polje, prolaze tenderi i vrši se trebovanje finansijskih sredstava u visini od po 1,5 miliona dinara za svaku od mesnih zajednica. Iz njih se prebacuje asfalt i Opština Surdulica vrši krpljenje nekih rupa na tom putu, za koji je Tončev već prethodno uzeo sedam miliona na ime sponzorstva FK Radnik ‒ objašnjava Radojičić.

TRGOVINA UTICAJEM

Kako tvrdi, put do fabrike „Rosa” i danas je u istom stanju.

‒ Samo su zakrpljene neke postojeće rupe na teret opštine, ali ostaje pitanje kako se uopšte raspisao tender za navodne poslove u ime mesnih zajednica, a ne za „Rosu”, kojoj je taj put najneophodniji. Dakle, trgovina uticajem ovde je očigledna. On je hteo da mu „Rosa” sponzoriše fudbalski klub, a on će iz opštinske kase Surdulice da krpi i popravlja put koji i dan-danas nema nikakve dozvole i niko ga ne održava ‒ navodi Radojičić za naš list, dodajući da je tokom prethodne sedmice podneo krivičnu prijavu protiv Tončeva u vezi sa ovom konkretnom malverzacijom.

Piše: EKIPA OBJEKTIVA

BONUS VIDEO

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 6. JUL

Foto: Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (5)

  1. Pricu da je bogat usao u politiku može mački o rep da veže, sve sto je radio islo je preko budzeta opstine ili budzeta Republike ili IPA projekata. Danas njegovi sinovi izigravaju biznismene i uspešne ljude sa skupocenim automobilima i vozacima.

    Odgovori

Ostavite komentar