S 18 godina postao izbeglica, osam meseci prolazio pakao, a sad je svetski superstar: Biće čak i kapiten!

Rat u Ukrajini prekinuo je njegov razvoj, ali sada je sve ipak kako treba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/Jose Coelho/POOL

Odlična sezona je iza beka Mančester sitija Oleksandra Zinčenka. Osvojio je Premijer ligu i Liga Kup, a igrao je i finale Lige šampiona u kome je, nažalost, poražen. Sada će biti kapiten Ukrajine na Evropskom prvenstvu, a ono što malo ko zna je da je ovaj 24-godišnjak prošao trnovit put.

Rođen je 1996. u mestu Radomišl na severu Ukrajine. Imao je samo 13 godina kada je napustio rodni grad i otišao u Šahtjorovu akademiju u Donjecku koja je udaljena 500 kilometara. Vrlo brzo je pokazao veliki potencijal.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Sećam se kada je Oleksandr došao u Šahtjorovu akademiju. U početku je bio stidljiv i prilično zatvoren, ali je vremenom počeo da se otvara. Pokazao je istrajnost i odlučnost, i bilo je jasno da će da bude vrhunski fudbaler – rekao je ukrajinski reprezentativac i defanzivac Šahtjora Mikola Matvijenko za Goal.com.

Brzo je napredovao i postao je kapiten ekipe do 19 godina. Bilo je pitanje dana kada će da se priključi prvom timu u kojem su tada igrali Daglas Kosta, Henrih Mhitarjan i Fernandinjo. Ipak, rat u Ukrajini je sve prekinuo.

Njegova majka Irina je odlučila da 2014. napuste Ukrajinu i presele se u Moskvu. Tada je nastala Zinčenkova pauza u karijeri. Igrao je fudbal na amaterskom nivou i na moskovskim ulicama. Tako je bilo osam meseci. Onda je usledio poziv iz Ufe, koji je prihvatio, a član ruskog kluba je postao u februaru 2015. godine. Od tada mu je karijera krenula uzlaznom putanjom. Krajem te godine usledio je i prvi poziv u reprezentaciju Ukrajine, piše Goal. Ipak, ni to nije prošlo glatko. Bilo je ružnih komentara na njegov račun jer je igrao u Rusiji, a dve zemlje su bile u ratu.

Dobre igre privukle su pažnju i Mančester sitija čiji član je postao leta 2016. Odmah je poslat u PSV na pozajmicu, a u engleski centar tekstilne industrije vratio se u junu 2017. Od tada je bitan šraf i više od toga u timu Pepa Gvardiole. U martu ove godine protiv Francuske je nosio kapitensku traku i tako postao najmlađi kapiten u istoriji ukrajinske reprezentacije. Tada je imao 24 godine i 98 dana. Čeka ga Evropsko prvenstvo, koje su Ukrajinci izborili u grupi u kojoj je bila i Srbija.

EURO 2021 – predstavljamo grupu F: Budimpešta i Minhen domaćini, ko prođe dalje favorit za titulu (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar