Sudbina FC-31 pod velom misterije: NEVIDLJIVI lovac u službi kineske mornarice? (FOTO+VIDEO)

Fotografije iz Vuhana ponovo su uzburkale duhove

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: LONG WEI / Newscom / Profimedia

Kina je predstavila koncept borbenog aviona 5. generacije daleke 2011, a prototip je poleteo godinu dana kasnije. Od tada do danas, izrađena je još jedna letelica (unapređen model), ali se vrlo malo zna o sudbini nevidljivog FC-31.

Na internetu se mogu pronaći brojne spekulacije o dvomotorcu kompanije Shenyang Aircraft Corporation, a nedavno objavljene fotografije ponovo su uzburkale duhove.

Vojni analitičar Andreas Rupreht ukazao je na snimak prototipa nosača aviona, lociranog u Vuhanu, na čijoj palubi je “parkirano” nekoliko letelica. Jedna od njih, najverovatnije je FC-31 ili njegova modifikovana verzija.

Zanimljiv izveštaj Pentagona

Pomenuti nosač služi kao platforma za testiranje budućih mornaričkih letelica, a na palubi se još vide borbeni mlaznjak J-15 i helikopter iz serije Z-18, prenosi Drive.

Godinama unazad, spekuliše se da će FC-31 završiti u službi mornarice, na šta upućuje i izveštaj Pentagona o razvoju kineske vojne tehnologije (predat Kongresu 2020.)

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Nastavlja se razvoj manjih verzija FC-31 za izvoz, ili za potrebe nosača aviona nove generacije”, stoji u izveštaju.

Modifikovanje modernog borbenog lovca, poput FC-31, predstavlja zahtevan posao. To podrazumeva promene njegove aerodinamike i optimizaciju za sletanje/poletanje s nosača aviona. Verovatno bi se redizajnirao sistem upravljanja i ojačala struktura čitave letelice.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar