Na Sardiniji se pravi najopasniji sir na svetu. Iz njega bukvalno izlaze crvi pošto je leglo sirne muve Piophila koja unutra polaže jajašca.
Crvi se potom izlegu i probijaju se kroz sir izbacujući u njemu proteine i višak masnoća. Kad je sir spreman, za konzumaciju je dovoljno samo razbiti vrh koji je netaknut crvima i zagrabiti kašičicom kremasto jelo.
E sad, Italijani imaju dva načina kako ga jedu – ima hrabrijih koji ne čekaju da ga crvi napuste već jedu i njih (!), dok je veći deo ljubitelja sira strpljiviji i neće ga taći dok ga “podstanari” ne napuste.
Ovi prvi, hrabriji, tvrde da sir ima ukus koji podseća na mediteranske pašnjake, a njegova aroma će još satima ostati u ustima iako su u njima i crvi.
Međutim, zbog crva i čitave tehnike čuvanja sira, on se ne može naći u slobodnoj prodaji. Lekari smatraju da bi crvi mogli da prežive u probavnom sistemu i stvore mikro perforacije u crevima, ali navodno nijedan takav slučaj nije još zabeležen i povezan sa ovom vrstom sira.
Komentari (0)