Šiljokurani se hvataju za gušu: PUKLA TIKVA kod Đilasa i Jeremića, od saradnje definitivno nema ništa

Funkcioner Jeremićeve stranke istakao je da se Đilas obogatio kriminalom, a tvrdi i da bi se ponašao kao Hitler kad bi došao na vlast

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Izraz  “šiljokurani”, kojim je lider Narodne stranke Vuk Jeremić opisao šefa SSP Dragana Đilasa i njegove saborce, doveo je do potpunog haosa u opoziciji, gde se više ne zna ko koga napada i zašto.

Osmelio se čak i član Predsedništva Jeremićeve stranke Bogdan Stojanović, koji tvrdi da se Đilas obogatio kriminalom, a sada glumi politički progon.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Šta očekivati od čoveka koji na polici ima Hitlerov “Majn kampf”? Šta očekivati od čoveka koji je činio sve da ostane na vlasti, a nakon što je odbačen, tobože prelazi u opoziciju? Šta očekivati od čoveka koji je držao monopol na televizijske sekunde, a sada kritikuje neslobodu medija? Najveća greška opozicije bio je vetar u leđa takvom čoveku na gradskim izborima 2018. godine. Sada kada je dovoljno unazadio opoziciono delovanje i kada sam zna da neće pobediti ni na najslobodnijim izborima, ima samo jedan motiv, a to je da sačuva stečeni kapital – ističe Stojanović. Tu se, međutim, nije zaustavio.

– Jer sada je njegovo hapšenje politički progon, a ne privođenje pravdi lica koje je, zloupotrebivši službeni položaj, protivpravno steklo imovinsku korist. Tvrdim da, kada bi u nekoj bajci Dragan osvojio vlast, ponašao bi se kao čovek iz gore pomenute knjige – poručuje Stojanović.

LETELO PERJE

Šanse da opozicija okupljena oko Vuka Jeremića i Dragana Đilasa zaednički nastupi na predstojećem međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije, u ovom trenutku su, kako stoje stvari, minimalne. U javnost je procurila informacija da je na sastanku tog dela opozicije pre nedelju dana došlo do sukoba Jeremića i Đilasa, nakon čega su usledile i međusobne javne optužbe. Nakon više razgovora i sastanaka, ispostavilo se da većeg spora oko zajedničke platforme nije bilo, ali se kao najveći problem nametnuo broj pregovarača koji bi taj deo opozicije trebalo da zastupa na međustranačkom dijalogu. Zbog toga je i nastao sukob na sastanku, ni jedna ni druga strana nije htela da popusti.

– Neka ta dva čoveka budu Dragan Đilas, neka obojica budu Đilas, ali nemojte praviti papazjaniju, gulaš. Narodna stranka ne mora da učestvuje u pregovorima. Neka obojica budu Janko Veselinović, ali idite tamo sa dostojanstvom i dignitetom čvrsto braneći stavove da izbori moraju biti ili pošteni ili da ih nema – poručio je potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević.

KOD JEREMIĆA NAPREDNJACI

Podsetimo, Jeremić je u izjavi za N1 optužio DS i druge stranke iz Đilasove grupacije da su “čopor šiljokurana”. Ove njegove navode Dragan Đilas nije želeo da komentariše, ali jeste Zoran Lutovac, predsednik DS, koji je naveo da su u Jeremićevu stranku došli neki bivši članovi SNS i tako se razdor produbio. U međuvremenu se oglasio i Janko Veselinović, koji je dodao da je Jeremić “jednostavno prolupao i ne zna gde udara”.

SVAKO SVOJIM PUTEM

Analitičar Dejan Vuk Stanković u izjavi za Objektiv kaže da nema ništa od saradnje.

– Svako ide svojim putem. Nije neočekivano. Nema načina da se dogovore i da taj dogovor izgleda uverljivo bilo kome, ni vlastima, ni posrednicima. Očigledno je vreme za novu i kredibilnu opoziciju, mnogo manje opterećenu uzajamnim sukobima i sujetnim rivalstvom lidera – ocenjuje Stanković.

Prema rečima analitičarke Jelene Vukojičić, sukob između Đilasa i Jeremića oko liderske pozicije na srpskoj opozicionoj političkoj sceni nije nikakva novost, i to je bio najveći razlog raspada Saveza za Srbiju.

– Sada se, međutim, na ove već narušene odnose nadovezala afera sa Đilasovim milionima na desetinama tajnih računa širom sveta, što Jeremićeva stranka, a verovatno i drugi opozicionari, doživljavaju kao “kamen oko vrata”, koji im nikako nije potreban u kampanji za naredne parlamentarne izbore, što je potpuno logično i očekivano – zaključuje Vukojičićeva.

PIŠE: MARIJA R. ILIĆ

Ovu i ostale aktuelne priče pročitajte u štampanom izdanju Objektiva.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar