Detaljan SPISAK: Evo gde će Srbi moći da letuju ove godine i pod kojim USLOVIMA

Bez obzira na posebne najave, nema dileme da će čitava situacija sa putovanjima na koncu zavisiti od dve stvari - epidemiološke situacije u zemljama i procesa vakcinacije

Foto: Tanjug/printscreen

Dve sjajne vesti o uslovima ulaska u dve, možda i najomiljenije tursitičke destinacije građana Srbije objavljene su juče – Grčka bi 14. maja trebalo da otvori svoje granice za turiste, dok će se u Tursku, ako je suditi po rečima odlazećeg ambasadora Turske u Srbiji Tandžua Bilgiča, iz Srbije putovati bez PCR testa.

Bez obzira na posebne najave, nema dileme da će čitava situacija sa putovanjima na koncu zavisiti od dve stvari – epidemiološke situacije u zemljama i procesa vakcinacije. U tom smislu, u narednim mesecima sa pažnjom će se pratiti i stav zemalja Evropske unije po pitanju kovid pasoša i generalnih uslova putovanja, ali najave koje se poslednjih dana nižu govore u prilog tome da će zemlje koje zavise od turizma i turističke industrije težiti da ne žrtvuju još jednu turističku sezonu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Grčka

Najavljeno je da će turisti u Grčku moći da uđu od maja meseca. Kako se očekuje prema aktulenim najavama, srpski državljani će moći da uđu u Grčku uz sertifikat o vakcinaciji ili negativan test.

Iako nije istaknuto koje će vakcine biti odobrene, budući da kineske i ruske vakcine i dalje nisu priznate u zemljama EU, činjenica da ih pojedine članice već nabavljaju, ali i nespremnost turističkih zemalja da se odrektnu turista iz ove dve zemlje, sugerišu da bi na kraju, ipak, svi vakcinisani, bez obzira na cepivo, mogli da imaju zeleno svetlo. Ipak, zvanična odluka o tome do sada nije nigde objavljena.

Prema rečima ministra turizma Grčke Harisa Teoharisa, svi turisti će morati da urade test, ali za razliku od prošle godine, koristiće se brzi testovi. Takođe je dodao da će svi problemi koji budu izazvani virusom (npr. hospitalizacija turista) biti rešeni o trošku Grčke i napomenuo da će sva pravila koja važe za građane Grčke važiti i za turiste.

Foto: Shutterstock

Grčka je donela detaljan plan prema kome će se otvarati od kraja ovog meseca i on, za sada, izgleda ovako:

22. mart: Otvaranje maloprodajnih objekata, tržnih centara i frizeri. Kupovina će zasad moći da se obavlja jednom dnevno, uz vremensko ograničenje od tri sata. Istog dana se otvaraju i gimanzaije i fakulteti.

29. mart: Otvaraju se i osnovne škole.

20. april: Otvaranje restorana koji će moći da primaju goste samo u baštama.

14. maj: Otvaranje turizma.

Jun: Otvaranje barova i teretana, kao i dozvola za svadbe i krštenja, ali samo na otvorenom. Inače, prošle godine je srpskim turistima bilo izuzetno teško dokopati se grčkog mora. Naime, Grčka je tokom većeg dela sezone bila potpuno zatvorena za naše tursite zbog epidemiološke situacije u Srbiji. U krtakom periodu, početkom leta, bilo je međutim mogući ući u Grčku uz negativan PCR test.

Turska

Od decembra 2020, Turska je uvela kao uslov za ulazak u zemlju obavezan PRC test, ne stariji od 72 sata, i to čak i za decu stariju od šest godina. Ipak, pošto je turizam važna privredna grana u Turskoj, Turska je počela ambiciozan program vakcinacije ne bi li stanje normalizovala i spasla turističku sezonu 2021. godine.

Prošle godine se u Tursku iz Srbije ulazilo bezuslovno, ali je vlada Turske donela određene mere kojima su osiguravali bezbednost. Temperature su se merile po hotelima, postavljene su termalne kamere, svakog dana su se dezinfikovale sobe i celi hoteli. Na plažama su ležaljke bile odvojene 1,5 m.

Turska će, po svemu sudeći i ove godine biti otvorena za sprske Turiste.

Foto: Shutterstock

Odlazeći ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič izjavio je juče da je siguran da će građani Srbije ove godine moći da putuju u Tursku bez pi-si-ar testa.

– Naš cilj je da ove godine ugostimo što više turista. Više od 10 odsto turske populacije je vakcinisano. To znači da će vakcinacija biti zavšrena do leta. Siguran sam da će građani Srbije ove godine moći da putuju bez pi-si-ar testa u Tursku – rekao je Bilgič za RTS.

Crna Gora

Državljani Srbije od 12. januara ove godine mogu da uđu u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdrvlje Crne Gore, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Vakcinacija protiv virusa korona u Crnoj Gori je počela 20. februara, a do sada je vakcinisano oko 0,4 odsto ukupnog stanovništva (oko 2.400 osoba).

Prošle godine je ulazak u Crnu Goru bio moguć uz negativan pi-si-ar test.

Bugarska

Trenutno za ulazak na teritoriju Bugarske potreban je negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata, a ova mera važi još od 28. jula prošle godine kada je ova država, posle nešto više od mesec dana, otvorila svoje granice za strane državljane.

Egipat

Egipat, kao jedna od najvećih svetskih turističkih destinacija, popularna je i među građanima Srbije. U toku prošle godine egipatska vlada je nekoliko puta menjala uslove prelaska preko granice.

Trenutno je putnicima potreban samo negativan pi-si-ar test, ne stariji od 72 sata dok deca manja od 7 godina ne moraju da se testiraju.

Turistima je pribavljanje testa dodatno olakšano opcijom da se test radi na aerodromu po ceni od 30 dolara.

Tunis

Vrlo popularna turistička destinacija za građane Srbije je i Tunis. Turisti iz Srbije mogu da uđu u Tunis uz negativan pi-si-ar test. Ono što je specifično za Tunis, i što može mnoge da odvrati od letovanja u ovoj zemlji, je postupak u kom se putnici odmah po ulasku u zemlju transportuju u hotel, o svom trošku, u kojem se boravi u karantinu nedelju dana.

Nakon nedelju dana vrši se dodatno testiranje, i ako rezultat ispadne negativan, karantin se obustavlja.

Hrvatska

Državljani Srbije koji se upute u Hrvatsku kako bi se osolili, moraju da pri ulasku prilože negativan pi-si-ar test. Postoji mogućnost i da se testiraju pri ulasku u zemlju, ali ih onda čeka obavezna samoizolacija.

Granica sa Hrvatskom je za građane Srbije otvorena 01. jula prošle godine, uz negativan pi-si-ar test ili obavezan dvonedeljni karantin.

Izvor: Blic

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar