10 GODINA KASNIJE

Pogledajte kako izgledaju Gadafijeva “leteća palata” i “majbah” od skoro milion evra (VIDEO)

Žestoki sukobi 2011. ostavili su trag na luksuznom Airbusu, ali je unutrašnjost ostala netaknuta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija: Edu Bayer / Polaris / Profimedia & Xinhua / Eyevine / Profimedia

Avgusta 2011, svet su obišle fotografije aerodroma u Tripoliju, čime je na neki način označen kraj vladavine Muamera Gadafija.

Dva meseca kasnije, čovek koji je vladao zemljom duže od četiri decenije uhvaćen je i ubijen, dok su pobunjenici uveliko držali aerodrom i nesvakidašnji “trofej” – Airbus A340-200.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Deceniju kasnije, pravne zavrzlame “zarobile” su letelicu koja slovi za jedan od simbola moći nekadašnjeg režima.

Popravka u Francuskoj

Žestoki sukobi 2011. ostavili su trag na skupocenom avionu, posebno trupu, ali je unutrašnjost ostala netaknuta. Stranim novinarima omogućen je obilazak aviona, i svet je imao priliku da vidi njegov sjaj.

Spolja je izgledao kao klasičan Airbus, a unutrašnjost je posebno uređena i prilagođena potrebi putnika. Bila je to Gadafijeva lična “leteća palata”.

Pred novu libijsku vlast stavljeno je teško pitanje – da li popraviti avion, reciklirati ga, promeniti namenu?

Postojala je opcija da se luksuzna oprema izbaci i letelica pretvori u regularan putnički avion. To nije učinjeno, već je prebačena u Perpignan u Francuskoj, tačnije u hangare EAS Industries (danas Sabena Technics).

Usledili su obimni radovi, kako bi se sanirala šteta, posle čega je avion prefarban, a stari znak na repu zamenjen libijskom zastavom.

Pravne zavrzlame

Dve godine od pada režima, Airbus A340-200 je bio spreman za poletanje, ali nije vraćen u komercijalnu upotrebu, već predat tamošnjim vlastima.

Neverovatna letelica nije dugo prevozila zvaničnike, pa je 2014. ponovo završila u Perpignanu zbog pogoršanja bezbednosne situacije u državi.

Tada je pokrenut niz međunarodnih pravnih pitanja zbog čega Gadafijeva “leteća palata” i dan-danas ne leti, prenosi CNN.

Krajem 2020, navodno, isprobani su motori Airbusa, što bi mogla da bude redovna procedura za avione koji dugo stoje.

Sudbina skupocene limuzine

Teško je reći šta će se dogoditi s Gadafijevim simbolom moći, a neobičnu priču deli i ultraluksuzni Maybach 57S Coupe, kupljen svojevremeno za potrebe libijskog lidera.

S obzirom na tragične događaje, jedan od svega osam izrađenih primeraka nikada nije dostavljen kupcu, a prešao je 2.300 kilometara. Nedavno je ponuđen za 961.950 evra.

Aukciju je organizovao holandski salon Auto Leitner, koji navodi da je putnicima na raspolaganju frižider i telefon, a prednja i zadnja sedišta imaju ugrađene masažere.



Izvor: Objektiv.rs, Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar