Budući da polako nestaje razlika između sezona voća i povrća, mladi luk je dostupan tokom cele godine.
Ovo je jedna od najvažnijih biljaka, i mladi luk pomaže kod prehlada i odličan je za regulisanje probave.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Stručnjaci ističu 5 razloga zbog kojih bi trebalo svakog dana da jedete mladi luk:
Štiti srce
Pun je antioksidansa koji ćelije u telu štite od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala. Takođe, mladi luk drži pod kontrolom krvni pritisak i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.
Dobar je za vid
Štiti od upala i umanjuje rizik od bolesti mrežnjače. Sadrži vitamin A koji je veoma važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Osobe kojima nedostaje ovaj vitamin mogu da pate od noćnog slepila i drugih poremećaja vida. Jedan luk sadrži oko 3 odsto dnevnih potreba za vitaminom A.

Jača kosti
Vitamini C i K kojima mladi luk obiluje su veoma bitni za jačanje kostiju. Jedan luk sadrži oko 20 odsto preporučene dnevne doze vitamina K, i oko 2 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Oba vitamina su važna za gustinu i čvrstinu kostiju.
Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za nastanak osteroporoze i lomova kostiju.

Snižava holesterol
Ovo se naročito odnosi na zeleni deo luka koji mnogi bacaju. Osim što reguliše nivo lošeg holesterola, pomaže i u regulisanju nivoa šećera.
Za lepu kožu
Podstiče proizvodnju kolagena koji je ključan za lepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u brojnim kozmetičkim preparatima.
Komentari (0)