Vladika se povukao u medijsku ilegalu i čeka: Patrijarh ili predsednik? Grigorije ne bira fotelju

Nakon plana A, episkop diseldorfski prelazi na plan B. Sva je prilika da će neposredno pred predsedničke izbore uleteti u igru kao kandidat dela opozicije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Ukoliko propadne kandidatura za patrijarha, onda može i u trku za šefa države. Otprilike ovako razmišlja episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije koji se, nakon otvorene političke poruke da okuplja ljude koji će da se žrtvuju i sruše vlast Aleksandra Vučića, povukao u medijsku ilegalu.

“Sabor Srpske pravoslavne crkve na kome će biti biran novi poglavar zakazan je za 18. februar i do tog trenutka vladika Grigorije, koji se ozbiljno nameračio da postane patrijarh, neće reći ništa što bi ga kompromitovalo. On, međutim, ne odustaje od uključivanja u politički život Srbije, samo prvo čeka da vidi kako će da prođe u Saboru SPC.”

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako ne uspe u svojoj nameri da postane patrijarh, pa da sa tog mesta deluje protiv aktuelne vlasti, sva je prilika da će neposredno pred predsedničke izbore uleteti u igru kao kandidat dela opozicije”, otkrivaju naši izvori.

NIJE NEGO…

Potvrdu ove informacije između redova dao je pravni zastupnik episkopa diseldorfskog Vladimir Gajić, inače predsednik pravnog saveta Narodne stranke Vuka Jeremića. On, očekivano, okreće priču u drugom pravcu:

“Očigledno je da se režim pribojava vladike Grigorija i da ga vlast, bez obzira što on nije istakao kandidaturu za patrijarha, niti za predsednika, preventivno provlači kroz medijskog toplog zeca.”

Jeremićev advokat dodao je i da medijski natpisi neće obeshrabriti Grigorija u njegovoj nameri da se aktivnije uključi u javni život Srbije.

“Ljudi treba da shvate kakvu moralnu čvrstinu i karakter ima vladika Grigorije. Oni neće njega uspeti da obeshrabre. Ti medijski napadi se odbijaju od njega kao od betona i to nema nikakav uticaj. Ja ne znam koje će on odluke da donese, ali budite sigurni da njega ta njihova kampanja ne može da pomeri iz ose u kojoj se nalazi”, napominje Gajić.

UTICAJAN LOBI, ALI TEŠKO TO IDE

Verski analitičar iz Beograda Draško Đenović za Objektiv kaže da se Grigorije pominje kao mogući patrijarh, ali i kandidat na predsedničkim izborima.

Njegov lobi je mnogo uticajan, ali uprkos željama, teško da će postati patrijarh ili predsednik.

“Crkvenim velikodostojnicima nije strano politikanstvo i bavljenje politikom, kao što i političari vole da budu uz crkve i verske zajednice. Lično, mislim da vladika Grigorije ima male šanse i za jednu i za drugu poziciju, ali bi svakako pojedincima mogao da pomrsi račune i oteža izbor njihovog kandidata na obe te funkcije”, smatra Đenović.

U izboru za patrijarha Grigoriju su, dodaje, problem godine.

“Grigorija kolju godine, on je mlad, ko će da glasa za njega?”

Da bi možda narednih 40 godina bio na čelu SPC, pa da drugi nemaju šanse? To se neće desiti. Patrijarh Irinej je imao 79 godina kad je izabran. Izabraće nekog starijeg, pa mlađi mogu da se nadaju da će i oni nekad doći na red. Patrijarh nije tu da sveti vodicu i seče kolač. Jeste Grigorije namazan, ali on ima 53 godine”, zaključuje Đenović.

PIŠE: MARIJA R. ILIĆ

OVU I MNOGE DRUGE ZANIMLJIVE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 23. JANUAR

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

  1. Vladika Grigorije je rekao da se neće oglašavati dok ne prodje 40 dana od smrti njegove majke. Pišite istinu, da bi bili čitani.

    Odgovori
  2. Nemogu da sudim ami i ovaj voli novac, gradi pravi crkve on je biznmisen uzima donacije od bogatih da bi gradio, patrijarh biti treba biti covek koji se nije ogresio za 1 eu to je bio Pavle, zakvog treba crkva izabrati koji je oravedan posten i koji ce uvesti reforme u crkvi da se bolje priblizi rec Bozija pravoslavcima i drugim hriscanima.

    Odgovori

Ostavite komentar