Danas slavimo velikog sveca: Pazite se GNEVA “nevernog Tome”, kazna će pasti sa neba

Veruje se da Sveti apostol Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese veliki potop

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: SPC

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Svetog apostola Tomu, krsnu slavu velikog broja vernika širom sveta.

Ušao sam u Aja Sofiju prvi put kao DŽAMIJU! Pogledajte kako danas izgleda “Erdoganova SVETINJA” (VIDEO)

Tomindan ili slava Svetom apostolu Tomi je jedna od prvih jesenjih slava u vernika Srpske pravoslavne crkve. Ukoliko Tomindan padne u mrsni dan, kao što je sutrašnji ponedeljak, trpeza je obavezno mrsna u Srba širom sveta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Srbi za Svetog Tomu pričaju da kad su sveci delili uloge da je on uzeo pečat od oblaka, ali ne donosi oluju već dragocenu kišu. Veruje se da Sveti apostol Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese veliki potop, ali kako ga nadgleda Presveta Bogorodica, to neće biti uskoro.

Nisu svi problemi za PSIHIJATRA i LEKOVE! Ovo su reči mudrog monaha Arsenija koje morate čuti 

Tomindan se slavi kao krsna slava, a najčešće ga slave dunđeri i drvodelje kao esnafsku slavu, pa na taj dan ništa ne rade. Sveti Toma je bio vešt drvodelja tako da nikada nije deljao drvo na panju već na kamenu. Prema predanju, jednom je naišao đavo u obliku prelepe i vrckaste devojke, pa poče da ga iskušava. Toma se zagleda u nju, udari sečivom u kamen i otupi sekiru. Svetitelj se prema crkvenim knjigama mnogo naljutio, izazvao silnu kišu i potopio đavola u baru.

Sveštenik Slobodan pokazao UZNEMIRUJUĆI snimak! Pogledajte kako isteruje nečastivog iz tela (VIDEO)

Tomindan se, po brojnosti svečara, nalazi na dvanaestom mestu slava kod Srba. Tomindan je dan posvećen Svetom apostolu Tomi. Ovog Apostola zovu i “neverni Toma”, jer nije poverovao u Vaskrsnuće Gospoda, pa se Isus Hristos ponovo javio učenicima, a Tomi posebno obratio da pruži ruku i dodirne mu rebro, tako da više ne bude neveran.

Toma nije bio samo neveran, već je i sa vremenom imao problema. Ostalo je zapisano da je jedini od Apostola zakasnio na pogreb Presvete Bogorodice, pa je na njegovo insistiranje otvoren grob. Tada se videlo da je njen grob prazan, da se Bogorodica vaznela na nebo, i da je u grobu ostao samo sveti pokrov koji je kasnije prenesen u crkvu u Carigradu.



Izvor: Magazin Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar