KORONAVIRUS

Dr Gligić objasnila KLJUČNU zaštitu od korone: Kada se probudite OBAVEZNO morate uraditi jednu stvar

Dr Gligić ističe da je jutarnje provetravanje prostorija od ključne važnosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TV Prva printscreen

Treći talas koronavirusa čini se oštrijim nego prethodna dva. Broj zaraženih iz dana u dan je sve veći, a stručnjaci upozoravaju da je u ovom trenutku najvažnije da se pridržavamo mera zaštite. Čuvena doktorka Ana Gligić ističe da je pored propisanih mera, važno provetravati prostorije jer to usporava širenje virusa.

Nošenje maski, održavanje distance, izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama i što češće pranje ruku se podrazumevaju, a dr Ana Gligić, virusolog, otkriva šta još svako od nas treba da uradi čim se probudi kako bi se širenje virusa usporilo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs 

Ima SLIČNOSTI između Variole i korone: Dr Gligić dala ŠOKANTNE odgovore 

Novi korona virus prenosi se na sve moguće načine – kontaktom, kapljično, respiratornim putem, vazduhom, samo još nije dokazano da se može preneti i putem hrane koju jedemo. Zato savetujem svima da pored dobro poznatih mera zaštite svakodnevno provetravaju prostorije u stanu, naročito rano ujutru, čim se probude – kaže doktorka Gligić.

Noću čestice lebdećeg virusa padnu na pod, a ujutru ga mi kretanjem podignemo i ponovo je u vazduhu. Pošto se novi korona virus dugo održava u spoljašnjoj sredini, dokazano i po 16 sati, a neki tvrde i duže, ujutru je još živ, pa čim dospe u služokožu nosa on počne da se razmnožava u vlažnoj sredini. Takođe, preporučujem da se sve površine u stanu koje često dodirujemo redovno čiste sredstvom za dezinfekciju – kaže dr Ana Gligić i dodaje da ona od samog početka pandemije smatra da bi maske trebalo da se nose i na otvorenom upravo zato što do zaražavanja može doći na razne načine.

Ona ističe da se nada da nećemo još dugo čekati na vakcinu jer sve zemlje ubrzano rade na njenoj proizvodnji.

– Ima prostora za optimizam, ali jasno je da nas je korona prevarila zato što je pokazala osobine koje nemaju drugi do sada poznati virusi iz prirodnog žarišta. Naša sudbina je u našim rukama. Ili ćemo da se prokužimo, što je jako skupo za naš zdravstveni sistem i podrazumeva velike žrtve, ili ćemo da se vakcinišemo čim stigne vakcina i tako stvorimo imunitet, a koronu svedemo na meru koja neće predstavljati problem. Nema nam druge – rekla je Gligić.



Izvor: Srbija Danas

Komentari (7)

  1. Odgovor G. Tomi-: Virus Korona se prenosi vazduhom preko takozvankog aerosola, to znaci kad neko kine deo cestica koje su teske(kapljice) padnu na pod i okolne stvari a deo kapljica koje se rasprse u fini oblak su lagane i stoje u vazduhu jos nekoliko sati.Kad prodjete kroz taj oblak virusne prasine i udahnete mozete lako da unesete u organizam veliku kolicinu virusa i da se zarazite.Vetrenjem prostorije po gotovo kada napravite promaju, potpuno razredite taj virusni oblak i onda se koncentracija virusa smanji i nije opasna po zdravlje. Pozdrav iz zarke Australije. Ksenija

    Odgovori
  2. Dr.Gligic i dalje veruje da je ovo virus, šta ako je "nano cestica" puštena iz aviona kao kejmstrel ili kako se vec naziva,kad nam podmecu aluminijum tako mogu bilo koji agens npr. Sarin koji napada pluća bas kao sto i ovaj nazovi kovid radi.

    Odgovori
  3. Strava svi naši doktori su pametni pogotovo infektiolozi,bakteriolozi ,virusolozi i svi drugi iz ove odvojene branše znanja i pameti a ni jedan ne spominje da parazite i razne štetne bakterije svi imamo od rođenja a ni jedan ne preporučuje terapije preventivnog čišćenja jer je pred uslov za zdrav organizam upravo biti bez tih patogena koji kada se namnože a niko ih ne ugrožava osim T-ćelija koje vremenom oslabe patogeni prave kolonije jer im je naš organizam prirodno stanište u kojem opstaju i razmnožavaju se u velikom broju i gde se nasele naprave teške hronične bolesti a struka ćuti,da li namerno ili iz neznanja što je nemoguće sigurno imaju koristi od bolesnih ljudi koji svakog meseca idu po neke lekove koji samo održavaju takvo stanje do kraja života.

    Odgovori

Ostavite komentar