KAKO SE PRAVILNO UZGAJA DRVO ŽIVOTA

Drvo života – ODRŽAVANJE, uzgoj u stanu, CENA

Juka je izuzetno izdržljiva biljka koja ima veliku simboliku u antičkim narodima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Drvo života, Foto: pexels/Kaboompics .com

Drvo života je lako za održavanje, prijatnog je izgleda – što je odlična kombinacija za sobnu biljku. U pitanju je biljka koja godinama neće biti zahtevna. Juka, kakav joj je drugi naziv sporo raste, otporna je na sušu i na štetočine. Zato se preporučuje onima koji nemaju mnogo iskustva u uzgoju biljaka.

Nastavite sa čitanjem i dobićete laka uputstva za održavanje juke. Otkrićemo vam koja je cena za drvo života, šta raditi u slučaju kad je bolesno, kad i kako presaditi ovu kućnu palmu.

Drvo života – kako izgleda?

Kad je u pitanju drvo života – biologija se vezuje za njeno tropsko i sutropsko stanište. Juka je iz porodice Agavaceae. Potiče sa prostora Severne i Centralne Amerike i Indije. Još pre više od 2000 godina se koristila kao lek, od kojih je uopšteno i dobila naziv.

Postoji čak oko 50 različitih vrsta ove biljke, ali se tek par njih upotrebljava u kućnom uzgoju. Juka ima debele, tvrde listove puno sokova i stablo nalik na palmu. Najpoznatije vrste su definitivno Yucca alifolia i Yucca elephantipes. Ponekad se zbog izgleda svojih listova meša sa biljkom pod latinskim nazivom Dracaena marginata. No, ove dve biljke pomalo liče jedna na drugu, ali samo dok je juka mlada. Neke vrste rastu i po par metara, a Yucca elephantipes može dostići čak i do 10 metara.

U kućnom uzgoju drvo života cvet je retkost, ali u prirodi izraste veliki broj zvonastih cvetova.

 

Drvo života u pustinji
Izgled drveta života, Foto: pixabay/MikeGoad

No, kako juka sporo raste ona može biti odličan izbor za sobnu biljku dugi niz godina. Ipak, nakon nekog vremena za drvo života nega će zahtevati presađivanje van stana, jer će zauzimati previše prostora.

Koja je simbolika bašatenske juke?

Kada pomislimo na ovo drvo, prvo ćemo pomisliti na biblijsko značenje koje ono ima. Međutim, ne radi se o istom drvetu, iako nosi isti naziv.

Sloveni su imali posebno verovanje za drvo života. Smatrali su kako se u ovom drvetu nastanjuju  duše njihovih voljenih i odatle vode računa o svojoj porodici. Takođe, mislili su da juka spaja nebo i zemlju i u sebi nosi svu energiju života.

Germanska plemena su, takođe, povezivala ovo drvo sa životom i smrti. Smatrajući da ono pomaže u otklanjanju zla, te su ga često koristili u pogrebne svrhe.

Indijanci su smatrali da je sok iz lista juke lekovit. Koristili su ga kao melem za rane. A čak su i pravili čajeve za zdravlje.

Drvo života održavanje u kući

Početnici, slobodno uzmite drvo života, održavanje je sasvim jednostavno. Samo treba da obratite pažnju na nekoliko stvari. Najpre, treba znati da ova biljka voli svetlost, ali ne direktnu. Zato je nemojte stavljati direktno pored prozora, ili tamo gde u prostoriji padaju sunčevi zraci. Može da preživi više temperature, ali postoji mogućnost od pojavljivanja braon vrhova i belih tačkica po listovima.

Sa druge strane, juku nipošto nemojte stavljati u tamnije delove prostorije. Zapravo, za održavanje drvo života je toliko nezahtevno da ga možete staviti samo na terasu u letnjim mesecima. Lepo podnosi vrućinu, samo da nije direktno izloženo sunčevoj svetlosti. Tokom zime ga možete uneti u stan, ono može podneti sobne temperature. Inače mu tokom zime prijaju temperature od 10 do 15 stepeni, što znači da ne bi juka mogla da izdrži mrazeve.

Koliko puta je potrebno zalivati?

Kod zalivanja možete pogrešiti samo ako to preterano činite. Tokom proleća i jeseni juku možete zalivati 2 ili 3 puta nedeljno. Možete povremeno poprskati vodom listove, ali ni tu nemojte preterivati. A tokom zime je dovoljno zaliti jednom nedeljno.

Ukoliko vam ova uputstva za održavanje juke nisu dovoljne, postoji precizan način kako da odredite da li biljci treba vode. Stavite prst u zemlju. Ako je do pola prsta zemlja sasvim suva, znači da je potrebno zalivanje.

Izaberite zemljište koje dobro drenira, koje je dovoljno čvrsto da biljku drži uspravno. Juki je potrebna potpora dok je mlada i dok ne izraste stablo. Najbolje se pokazala mešavina peska i treseta.

Pitate se da li drvo života može napolje? Pojedine vrste će pre opstati u kućnim uslovima, baš zbog neizlaganja prirodnoj svetlosti. No, ako želite da juku imate u svojoj bašti možete naći nekoliko vrsta koje će lako podneti sunčevu svetlost.

Kako se juka razmnožava?

Kad je u pitanju drvo života razmnožavanje se odvija na tri načina. Prvi, najteži način, je semenom, a potom rezancima stabiljke ili izdanka. Za razmnožavanje semenom su nekada neophodni meseci i tad je ovoj biljci neophodna dodatna pažnja. Zato može biti dosta zahtevna za početnike.

Biljka juka, Foto: unsplash/Paweł Czerwiński

Drvo se sadi u martu, a kada biljka proklija neophodno je presađivanje. Dok god je juka mlada obavezno je držite što dalje od promaje, jer joj preterano strujanje vazduha može smetati. Ako se, pak, odlučite na ovaj način, preporučujemo vam da uzmete seme iz proverenih staklenika ili biljnih apoteka.

Lakši način jeste da sa već postojećeg drveta života isečete par listova i manji deo stabiljke. Zasadite u saksiju u kojoj se nalazi mešavina srednje sitni pesak i treset. Zalijte i ostavite da biljka polako pušta korenje.

Reznice pravite oštrim nožem ili skalpelom, kako ne biste oštetili ostatak biljke i samu reznicu.

Biljku orezujete kada i onda kada počne da zauzima previše prostora. Napomenuli smo da juka može zauzeti dosta mesta, ali postoji lak način da ga smanjite. Isecite stablo života po sredini rasadničkim makazama. Presadite biljku u saksiju i zakopajte. Stablo će pustiti svoje korenje.

Kad je potrebna prihrana?

Za drvo života prihrana je jednostavna i ni tu ova biljka nije preterano zahtevna. U letnjim mesecima dva puta nedeljno dodajte prihranu u vodu. Količina prihrane zavisi od godišnjeg doba. U prelaznim periodima – proleće/jesen, koristiti prihranu jednom u dve nedelje. U letnjim mesecima je dovoljno jednom mesečno. Zimi je prihrana najmanje potrebna, svega jednom u dva meseca, ili je možete i sasvim preskočiti.

Čime se prihranjuje drvo života? Obično se koristi tečno hranjivo specijalno za juku, ali može poslužiti i ono za kaktuse.

Kako se presađuje juka?

Kod drveta života presađivanje se obavlja jednom u dve godine. Toliko je ovoj biljci otprilike vremena potrebno da preraste saksiju. To ćete primetiti po tome što se koren potpuno raširio i nema više mesta za dalji razvoj. Pored toga, nadzemni deo biljke izgleda da bi mogao izgubiti ravnotežu u saksiji.

Još jedan znak da je vreme za presađivanje jeste da je koren počeo da viri iz saksije. U tom slučaju biljku možete presaditi i ranije. Preporučuje se da se presađivanje obavlja na proleće, zato što je idealno da temperatura bude oko 20 stepeni.

View this post on Instagram

? Yucca ? También conocida como Pie de Elefante ?, el tamaño de esta planta es perfecta para decorar un rincón de tu casa o la terraza (1mt app). . Esta plantita es muy resistente y se verá beneficiada con una gran exposición al sol, incluso directa si es matutino☀ . Eso sí, evitemos el sol de la tarde que en verano es más agresivo y puede quemar las bellas hojas. . En cuanto al riego ?, hay que tener prudencia ya que en exceso puede terminar pudriendo las raíces. Una recomendación estándar es regar cada dos semanas en invierno y una vez a la semana en verano. Eso sí ?, dependerá de las condiciones de cada hogar, por eso es clave ir revisando que el suelo seque andes de volver a regar. . Tal como la Yucca Elephantipes de la foto, podemos trasplantar todas tus plantitas a maceteros de greda, hechos por artesanos locales ??? . #viverovirtual #plantas #plantas.cl #yuccaelephantipes #yuccaplant #yucca #plantadeinterior #decoracion #decohogar #casayjardin #plantlover #2020 #chileanplants #pymes #quintaregion #viñadelmar

A post shared by ?????? ??????? (@plantas.cl) on

Pri presađivanju na dno saksije najpre stavite supstrat i drenažni sloj. Da biste osigurali dobru drenažu preporučujemo da dodate i malo sitnog peska. Ukoliko ne nađete supstrat specifično za ovo drvo, poslužiće i onaj koji se koristi za kaktuse.

Prilikom presađivanja preporučujemo da nosite rukavice. Ova biljka iz Centralne Amerike ima oštre vrhove, koji u zavisnosti od vrste biljke, mogu biti oštra sečiva. Osim toga, sokovi koje ispuštaju listovi mogu izazvati iritacije na koži.

Šta raditi kod bolesti listova?

Ponovo napominjemo, drvo života je izuzetno izdržljivo. Pre ćete mu naštetiti ako ga preterano zalivate, nego ako ga pomalo zanemarite.

Takođe, ako primetite da su listovi biljke promenili boju i da se suše velikom brzinom to je znak da juka ne dobija dovoljno svetlosti. Ako je to problem onda prenesite saksiju na osvetljeno mesto i nemojte zalivati biljku bar mesec i po dana. Potrebno je da se zemlja sasvim osuši, a potom je presadite.

Iako je juka otporna na štetočine, ipak je ponekad napadaju vunaste vaši. Njih ćete se lako rešiti tako što ćete dodati malo 70% alkohola na štapiće za uši i njima pokupiti vaši.

Drvo života cena

Za drvo života cena varira u odnosu na to da li uzimate reznicu ili želite da kupite čitavu biljku. Na internetu se u prodaji mogu naći reznice po jeftinim cenama. Obično su od 600 do 1000 dinara. No čitava biljka je znatno skuplja i košta u zavisnosti od vrste i veličine biljke od 30 do 100 evra.

Preporučujemo vam da juku naručujete od proverenih dobavljača, kako biste izbegli bolest listova kod drveta života.

Jedan od lepih načina da izrazite pažnju jeste da drvo života bude za poklon dragoj osobi. Naročito zbog simbolike koju ova biljka ima. Time ćete pokazati koliko vam je stalo i da ste dobro razmišljali šta da darujete.

Drvo života
Drvo života, Foto: pexels/Kaboompics .com

Za koga je drvo života opasno?

Juka u svom sastavu sadrži saponine koji su u velikim količinama otrovna supstanca. Zato vas upozoravamo da ne uzimate juku ukoliko za ljubimca imate psa ili mačku. Kod vašeg ljubimca može izazvati povraćanje. A kod konja se iritacija manifestuje dermatitisom i bolestima jetre. Zbog oštrih listova čuvajte juku van domašaja male dece, koja u igri mogu slučajno da se povrede. Možete odabrati i vrste sa mekšim listovima koje ne mogu da uzrokuju posekotine.

Dakle, juka se lako održava, ali je ipak, kao i kod svake biljke potrebno da budete upoznati sa par pravila. Teško je učiniti nešto pogrešno sa drvetom života, ali ipak preporučujemo da se posavetujete oko održavanja sa nekim ko ima iskustva u njenom održavanju.

Ako se odlučite da ovu biljku držite u svom domu sigurno se nećete pokajati. Daje osećaj toplote u prostoriji i predstavlja lep ukras zbog svog specifičnog izgleda. Naročito će vam se dopasti ukoliko vać imate preferencije prema tropskim biljkama kao što su kaktusi ili palme.

Ako vas zanima još zanima koja bi još biljka bila zanimljiva dekoracija, preporučujemo vam da pročitate tekst o japanskom drvetu novca – krasuli, klikom na ovaj link.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar