Vredna pošiljka PRELETELA pustinju i ulila nadu: Dronovi nose ljudske organe (VIDEO)

U projektu izrade dronova sarađivali su stručnjaci Univerziteta u Merilendu i inženjeri

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay / Engin Akyurt

Upotreba dronova u najrazličitije svrhe postala je rutina, bilo da je reč o vojnim ili civilnim zadacima. Koriste se za izviđanje, snimanje, transport opreme, hrane, medikamenata, a u poslednje vreme i ljudskih organa.

Prošle godine u aprilu, svet je obišla vest o prvom transportu bubrega iz Fondacije Living Legacy do bolnice u Baltimoru. Bio je to veliki uspeh i značajan korak u unapređenju sistema isporuka, gde minuti znače život ili smrt.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nedavno je poduhvat ponovljen, i to dva puta u istom danu! Vredna pošiljka preletela je pustinju u Nevadi, a distanca je iznosila 16 kilometara (pet puta više nego u Baltimoru). Neprofitna organizacija Nevada Donor Network i kompanija MissionGo zaslužni su za ovaj podvig.

Garantuju stabilnost i zaštitu

Tokom prvog leta, organi su prebačeni između dve bolnice, a u drugom od malog aerodroma do zabačenog gradića u pustinji.

Transportovani bubrezi nisu bili namenjeni za transplantaciju, već istraživanje, i kao takvi su korišćeni za probni let.

“Ulazimo u novu eru transporta ljudskih organa. Želeli smo da testiramo MissionGo servis, koji će našu misiju učiniti još uspešnijom“, rekao je izvršni direktor i predsednik organizacije Nevada Donor Network.

U projektu izrade dronova sarađivali su stručnjaci Univerziteta u Merilendu i inženjeri. Cilj je bio napraviti mašinu, koja garantuje stabilnost tokom leta i zaštitu organa.

Veruje se da će dronovi značajno smanjiti vreme i troškove transporta.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar