Američke sankcije uzimaju danak: Huawei obustavlja proizvodnju moćnih čipova

Kompanija nije u mogućnosti da napravi sopstvenu tehnologiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Kineski tehnološki gigant Huawei suočava se sa nestašicom čipova za procesore pametnih telefona zbog američkih sankcija i biće primoran da obustavi proizvodnju svojih najnaprednijih čipova, rekao je jedan od direktora kompanije Ričard Ju.

Prema njegovim rečima, proizvodnja čipa Kirin, koji je dizajnirao Huawei biće obustavljena 15. septembra jer je za njihovu proizvodnju neophodna američka tehnologija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dodao je da kompanija nije u mogućnosti da napravi sopstvene čipove.

U centru tenzija

“To je za nas veliki gubitak. Ovogodišnja generacija Huawei čipova Kirin mogla bi da bude poslednja”, rekao je Ju, prenosi AP.

Huawei technologies, jedan od najvećih proizvođača pametnih telefona i opreme za mrežu našao se u centru tenzija između SAD i Kine oko bezbednosti i tehnologije, u koje je uključena i kineska aplikacija TikTok.

Vašington je Huawei onemogućio pristup komponentama proizvedenim u SAD, kao servisima za mobilne telefone, kao što je Google music.

Sankcije su pooštene u maju, kada je Bela kuća zabranila dobavljačima širom sveta da koriste američku tehnologiju u proizvodnji komponenata za Huawei.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar