Snimak koji gleda ceo svet: Evo kakav je ZAISTA efekat nošenja maski kod širenja koronavirusa (VIDEO)

U video prilogu sve se jasno vidi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Ben Kerckx

Za sprečavanje širenja virusnih kapljica iz nosa i usta koje su povezane sa širenjem koronavirusa, najbolje bi bilo da se nose troslojne šivene maske za lice, ali i ako imaju dva sloja pomoći će više nego jednoslojne.

U video-studiji slučaja objavljenoj na onlajn stranici časopisa “Thorax”, posmatrao se uticaj širenja virusnih kapljica na drugog sagovornika ako je zaraženi pričao, kašljao ili kijao.

Tim australijskih istraživača je uporedio efikasnost jednoslojnih i dvoslojnih platnenih maski za lice od pamučne tkanine sa troslojnom hirurškom maskom za lice u smanjenju širenja kapljica.

Istraživači su koristili prilagođeni sistem LED osvjetljenja i kameru velike brzine za snimanje širenja kapljica iz vazduha koje je proizvela zdrava osoba bez respiratornih infekcija tokom govora, kašljanja i kijanja dok je nosila svaku od navedenih vrsta maski.

Video snimak je pokazao da je troslojna hirurška maska za lice najefikasnija u smanjenju rasipanja kapljica iz vazduha, mada je čak i jednoslojna šivena maska smanjila širenje kapljica proizvedenih govorom.

“Smernice za šivene platnene maske treba da predviđaju više slojeva”, rekli su naučnici koji su učestvovali u studiji.

Kovidiot na delu: Odbila u restoranu da stavi masku, na kraju je uradila nešto NAJODVRATNIJE (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs, CNN

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar