Sledeće nedelje kreće uplata 90.000 dinara za POJEDINE građane, proverite da li ste među njima

Vlada Srbije je 7. maja ove godine donela Zaključak o bespovratnoj finansijskoj pomoći

Novac
Foto/ printscreen/youtube

Bespovratna finansijka pomoć za period od tri meseca namenjena licima koji imaju status samostalnih umetnika u iznosu od 90.000 dinara i sredstva za isplatu pripadajućih poreza na tu sumu, naći će se na raspolaganju 20 jedinica lokalne samopuprave tokom sledeće nedelje, saznaje Tanjug u Ministarstvu kulture i informisanja.

Na inicijativu Ministarstva, Vlada Srbije je 7. maja ove godine donela Zaključak o bespovratnoj finansijskoj pomoći u neto iznosu od 30.000 dinara mesečno za period od tri meseca (mart, april, maj) licima koja imaju status samostalnih umetnika.

Novim Zaključkom Vlade od 28. maja, obezbeđena su i sredstva za isplatu pripadajućih poreza.

“Na taj način, isplate samostalnim umetnicima u periodu od tri meseca zamenjene su isplatom neto iznosa od 90.000 dinara odjednom, čime je ovoj društvenoj kategoriji obezbeđeno da celokupni iznos dobiju odjedanput”, piše u dopisu iz Ministarstva kulture i informisanja dostavljenom Tanjugu.

Celu proceduru pomoći samostalnim umetnicima pokrenulo je Ministarstvo kulture i informisanja, kako ta kategorija kulturnih poslenika, kao važni nosioci kulturne delatnosti, ne bi osetila posledice pandemije izazvane virusom Kovid-19.

“Zahvaljujući podršci i pre svega partnerskom odnosu koje Ministarstvo ima s reprezentativnim udruženjima, odnosno Koordinacionim odborom umetničkih udruženja, ceo ovaj proces transferisanja sredstava obavlja se utvrđenom dinamikom, tačnije, 20 jedinica lokalne samouprave imaće sredstva na raspolaganju tokom sledeće nedelje”, piše u dopisu.

Ministarstvo je sačinilo svu propratnu dokumentaciju odnosno ugovore na osnovu kojih se realizuje prenos sredstava lokalnim samoupravama, tako da su pojedine jedinice lokalnih samouprava još uvek u procesu potpisivanja tih ugovora.

“Ugovorom predviđeno da se Ministarstvu dostavi izveštaj o uplati novca svakom samostalnom umetniku od strane jedinica lokalnih samouprava”, poručuju iz Ministarstva kulture i informinaja na kraju dopisa Tanjugu.

Izvor: Tanjug

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (21)

Ostavi komentar

 1. Da li samostalni umetnici placaju porez kao i svi ostali? Ako placaju ok je da im se isplati, ako ne placaju zasto to raditi?

  Odgovori
   • To ti je ona sorta umetnika koja je na cekanju ili pak juri kastinge u nadi da ce bas oni dobiti zivotnu ulogu i postati neprolazne zvezde. U Srbiji ih ima po uzoru na na Holivudun, samo sto ti samostalni umetnici iz Holivuda ne primaju pomoc od drzave no konobarisu, trguju, zabavljaju dokone gledaoce po barovima i love sponzore.

    Odgovori
   • Kako ti nije jasno da su to jadničići tipa Kebe,Dare,Krmeljuše,Ere,Popovića, ……….I ostalih siromaha koji ni vilu na Dedinju nisu mogli,za to vreme ,da kupe.To ti je bratac pandam onih 100 evrića samo za veću “gospodu”malo uvećano

    Odgovori
  • Da Ana,plaćam svakog meseca oko 100e. Nrma nas puno. Ove “velike” zvezde ne plaćaju nikom ništa,samo uzimaju i zaradjuju 500 puta više od nas,obične buranije.

   Odgovori
  • Da. Svakim Ugovorom (kojom se reguliše posao) plaća se i porez na dohodak građana. Svaki umetnik kojem je neko od reprezentativnih Udruženja dodelilo dodelio taj status, u februaru podnosi dokumentaciju svojoj Poreskoj službi.

   Odgovori
  • Sramota nevidena sramota lepo je reko jedan gospodin ako placaju porez kao i svi zaposleni onda pomoc da ako ne placaju onda pomoc ne 30.000,00 ima platu moja zena sto svaki dan radi i ide na poso a ovi se izlezavaju i opet dobiju toliko

   Odgovori
  • Pomoć će dobiti samo istaknuti umetnici ( muzičari , glumci, slikari itd) A njima ionako država plaća doprinose!!! POŠTENO nema šta! A nama koji sami plaćamo svakog meseca nisu čak ni to olakšali ni odložili! A naravno bilo nam je zabranjeno da nastupamo a ni narodu nije bilo do toga za vreme epidemije! Naše porodice ne treba da jedu! A i dobro je za liniju!!! SRAMOTA!!!!

   Odgovori
 2. “samostalnom” umetnicima se isplaćuje pojedinačno a radnicima su isplatili na račune firmi-gde imamo puno slučajeva da su iste taj novac zadržale za sebe, uz objašnjenje:”Pa šta ste vi mislili, da to država daje novac vama??? Ha, ha, ha… ne, ne… to je novac namenjen preduzećima.”

  Odgovori
 3. Ova uredba se odnosi samo na “ istaknute” umetnike. To je oko 2500 muzičara, slikara, glumaca itd kojima inače država plaća poreze i doprinose. A sada će dobiti i ovo! A mi koji sami plaćamo poreze i doprinose-MOŠA!!! A najviše smo osetili Koronu zato što nam je bio zabranjen rad a i narodu baš nije bilo do veselja!!! POŠTENO- nema šta!!!

  Odgovori
  • Vasilije: e pa ne možete tek tako, morate biti priznati umetnik od komisije a sad je već kasno, pokušajte sledeći put ako bude prilika. Srećno!

   Odgovori
 4. А зар ми нисмо уметници који са инвалиднином (ја сам РВИ) од 8500 динара и са женом која добија 16290 динара инвалидске пензије и поплаћамо све рачуне и преживимо цео месец до следећих новчаних примања. Зар то није уметност?

  Odgovori

Ostavite komentar