Osvanuo najveći hrišćanski praznik, a prava radost među decom, ali i odraslima, su šarena jaja i borba ko će koga pobediti.
Tucanje vaskršnjim jajima predstavlja tradicionalnu igru svuda u hrišćanskom svetu. Ova tradicija se otpočinje među članovima porodice, ali se prenosi i na prjateljske kuće tokom prazničnih poseta, pa i na ulice gde se neretko organizuje pravo takmičenje.
Iako je u pitanju samo zabava, podrazumeva se da svako želi da bude pobednik i da baš njegovo jaje bude pobedničko.
Budite pobednik
Otkrivamo vam tajnu kako iz korpe prepune jaja odabrati baš to jedno “savršeno”.
Pravilo je da su pačija jaja najmekša, a morčija najtvrđa. Što se kokošijih jaja tiče, većina dosadašnjih pobednika se slaže da je ključ izabrati što manje, špicasto jaje i to ono koje je na dodir najgrublje, odnosno nema glatku ljusku.
Takođe, potvrđeno je da su jaja najslabija na mestu gde im se stvorio vazdušni džep. Zato je za kuvanje bolje birati jaja koja nisu sveža, već su stara nekoliko nedelja.
Tokom samog tucanja, gledajte da prste približite što bliže vrhu jajeta. Trik je u tome da pokušate da se “kucnete” nežnije od svog protivnika, jer je tako manja šansa da probijete ljusku sopstvenog jajeta.
Srećno!
Komentari (0)