(UŽIVO) Drama na severu KiM: U napadu na Srbe na desetine povređenih, Vučić se večeras obraća (VIDEO)

Pripadnici Kfora jutros u Severnoj Mitrovici i Zvečanu sa opremom za razbijanje demonstracija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Kosovo onlajn

Ispred zgrade opstine Zubin Potok od jutros su prisutne jake snage Kfora, kao i brojni pripadnici specijalne kosovske policije, a kako javlja ekipa Kosovo onlajna na licu mesta, isto je i u Leposaviću gde su razvukli bodljikavu žicu.

Veliki broj pripadnika KFOR-a raspoređen je jutros u blizini glavnog mosta na Ibru, koji deli Severnu i Južnu Mitrovicu, kao i u blizini opštinske zgrade u Zvečanu.

Pripadnici italijanskog dela KFOR-a se nalaze na ulazu u Bošnjačku mahalu, gde su se rasporedili od ranih jutarnjih sati. Prisutno je nekoliko džipova i kamiona sa više od 100 vojnika.

Patrole KFOR-a  blokirale su jutros za automobilski saobraćaj ulice koja vodi do zgrade opštine Zubin Potok, pa se do opštine može samo peške.

20.05 – Saopštenje NATO

NATO je oštro osudio ”ničim izazvane napade na pripadnike Kfora” na severu Kosova i Metohije, usled kojih je određeni broj njih povređen. Takvi napadi su potpuno neprihvatljivi. Nasilje mora odmah da prestane”, navodi se u saopštenju alijanse.

Iz NATO su pozvali sve strane da se uključe u dijalog i da se uzdrže od akcija koje dodatno podstiču tenzije.

20.01 – Više od 50 povređenih u sukobima

U kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici primljeno je 53 ljudi povređenih tokom današnje akcije rasterivanja Srba u Zvečanu.

Jedna osoba je operisana, nalazi se u jedinici intenzivne nege i lekari se bore za njegov život, izjavio je za Tanjug Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani saopštio je da je danas povređeno 11 italijanskih pripadnika Kfora.

19.01 – Vučić se obraća javnosti

Povodom situacije na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se večeras javnosti u 20 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika. Odmah nakon obraćanja, predsednik Srbije zaputiće se na administrativnu liniju, gde će provesti noć sa vojskom, i odatle pratiti situaciju

18.30 – U napadu na Srbe, koji su mirno protestovali ispred zgrade opštine u Zvečanu, na desetine povređenih

16.53 – KFOR NAPAO SRBE U ZVEČANU

16.20 – KFOR i Rakić o razmeni

Viši oficir KFOR-a razgovarao je sa predsednikom srpske liste Goranom Rakićem u Zvečanu i zatražio da se okupljeni građani hitno sklone i propuste dva vozila kosovske specijalne policije zato što se policajci u vozilima navodno ne osećaju bezbedno i nemaju kiseonika.

On je dodao i da KFOR “već gubi kontrolu” nad kosovskom policijom, da će pripadnici specijalnih snaga kosovske policije kad-tad izaći iz zgrade opštine kako bi “izvlačili svoje ljude”, kao i da tada može doći do sukoba sa građanima, što, kako je rekao, KFOR ne želi.

Goran Rakić je onda upitao da li bi KFOR u tom slučaju štitio građane, na šta je viši oficir KFOR-a rekao da je ta organizacija tu da štiti sve građane i da deluje u mandatu UN.

15.56 – Helikopter KFOR-a nadleće Zvečan. U međuvremenu poljski KFOR, koji je drugi kordon ispred zgrade opštine, zamenjen je italijanskim. KFOR je pojačao prisustvo u Zvečanu. Pripadnici Rosu sa prozora gledaju okupljene građane.

15.54 – Predstavnici Srpske liste razgovaraju sa okupljenim građanima. Okupljeni slušaju patriotske pesme.

15.54 – U Zubinom Potoku završen ja za danas protest građana, biće nastavljen sutra.

15.31 – Predstavnici KFOR-a trenutno pregovaraju sa vrhom Srpske liste. I dalje traže da okupljeni građani omoguće prolaz dva borbena vozila tzv. specijalne policije koja su među građanima. A građani traže da specijalci izađu iz zgrade opštine.

15:28 – Albanci snajperom nišane Srbe

U Zubinom Potoku Albanci su na zgradu Opštine postavili snajper i spremni su da pucaju na srpski narod.

14.59 – Srbi iz Leposavića poslali su po Kforu novom samoproglašenom gradonačelniku Leposavića Ljuljzimu Hetemiju, pakovanje pelena.

14.56 – Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan, kazao je da su predstavnicima KFOR-a predočili da su zgradu opštine gradili njihovi očevi i dede, a ne Aljbin Kurti. Sada se čeka odgovor KFOR-a.

14.49 – Novinarima u Zvečanu se obratio potpredsednik Srpske liste Igor Simić, koji je istakao da su predstavnicima KFOR-a preneli da se građani neće skloniti dok se specijalci Rosu ne povuku iz zgrade opštine, a zgradu da obezbeđuju vojnici KFOR-a.

– Sada razgovaramo na višem nivou. Mi smo tu i čekamo – istakao je Simić.

On je naglasio da KFOR mora da spreči da tzv. kosovska policija maltretira srpski narod.

14.46 – Srbi okupljeni ispred opštine Leposavić pesmom “Srpkinja je mene majka rodila” i sa tri prsta u vis poručuju da nema predaje.

13.52 – Budući da Srbi ne odustaju od svojih zahteva, a to je povlačenje svih specijalnih jedinica tzv. kosovske policije i odlazak albanskih gradonačelnika iz srpskih opština, tj. da im se ne dozvoli dolazak, a KFOR zahteva od okupljenih da se pomere i oslobode prolaz za dva oklopna transportera u kojima se nalaze specijalci Rosu, Srbi, kako kažu, to neće da dozvole dok se ne povuku svi, a ne samo ta dva vozila.

U međuvremenu, predstavnik KFOR- a, koji pregovara sa Srbima, rekao je da će za sat vremena doći sa novim informacijama, nakon razgovora sa komandom KFOR-a.

Građani koji stoje i dalje okupljeni na ulici ispred zgrade opštine, a ispred čijeg samog ulaza su specijalci i dupli kordon KFOR-a pod punom ratnim opremom, pevaju patriotske pesme, dok su refren pesme “Izađi, mala” ponavljali više puta.

Predsednik opštine Dragiša Milović pozvao je građane da ostanu mirni i podvukao da od zahteva neće odustati. On je rekao da učenici nisu išli u školu zbog specijalaca Rosu.

13.49 – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji napeta i teška i da nikada nije bila teža.

13.23 – Novinarku portala Kosovo onlajn iz zgrade opštine Zvečan izbacila su tri pripadnika specijalne jedinice tzv. kosovske policije sa obrazloženjem “da je Srpkinja i da mora da izađe napolje”.

13.14 – Situacija oko najnovijeg zaoštravanja sukoba Srbije i tzv. Kosova je alarmantna, izgleda da se sprema “veliki prasak” u centru Evrope, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

12.40 – Predstavnici Srpske liste i dalje pregovaraju sa predstavnicima KFOR-a.

12.34 – Fon Kramon pozvala vladu u Prištini da povuče specijalce sa severa

12.07 – Situacija u Zvečanu je i dalje napeta. Kako se saznaje, pristiglo je na desetine specijalaca Rosu.

11.48 –  Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da Vojska Srbije do petka ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti, a da će danas do 14 časova biti potpuno raspoređene formacije vojske duž administrativne linije.

11.39 – Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer istakao je nakon sastanka sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani da je situacija na severu duboko uznemirujuća i da je važno ne dopustiti eskalaciju situacije.

11.00 – U toku su razgovori Srpske liste sa predstavnicima KFOR. U ovom trenutku helikopter nadleće Zvečan.

10.52 – Na platou kod Opštine Leposavić ore se srpske pesme, dok se istovremeno u zgradi opštine nalazi Kurtijev okupator.

10.24 – Srbi su na vozilu Rosu, koje se nalazi ispred opštine Zvečan, iscrtali i četiri slova S.

10.03 Goran Rakić je u ime predstavnika Srpske liste i okupljenog naroda zatražio da se specijalci Rosu povuku iz i ispred zgrade opštine i da se situacija vrati na pređašnje stanje, da bi se okupljeni narod povukao. Ovo je traženo od predstavnika KFOR-a.

Drugi zahtev Srba je da lažni Kurtijev gradonačelnik ne dolazi u zgradu opštine.

Rakić je pozvao okupljene da niko ne reaguje i ne dira vojnike KFOR-a.

– Ne idemo odavde dok se naša dva zahteva ne ispune – poručili su okupljeni.

Među zahtevima je i da se specijalne jedinice tzv. kosovske policije povuku sa severa KiM.

9.54 – Srbi, koji su se jutros okupili u Zvečanu, postavili su srpsku trobojku na blindirano vozilo Rosu koje se nalazi ispred zgrade opštine.

9.36 – U zgradama opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku u toku su sastanci predstavnika KFOR-a i tzv. specijalne kosovske policije, nakon što su Srpska lista i okupljeni građani izneli svoje zahteve.

Građani i njihovi predstavnici čekaju ispred zgrada opština.

Predstavnici Srpske liste traže da se povuku specijalci Rosu i da ostane KFOR. Građani zahtevaju da se skloni zastava tzv. Kosova i postavi srpska zastava.

9.13 – “Tu smo da im poručimo da uklone duge cevi”

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović jutros je rekao da se narod okupio da poruči specijalcima Rosu da im tu nije mesto i da je ovo okupacija. On je dodao da “Zvečan ovako nešto nije zapamtio”.

Milović je dodao da “zbog njih više od hiljadu đaka danas nije u školi”.

– Tu smo da im poručimo da uklone duge cevi – rekao je Milović.

On je zapitao Euleks kako reaguju na uklanjanje zastave UN sa zgrade opštine, koja je sklonjena kao i srpska zastava.

Milović je zamolio građane da ostanu mirni i rekao da “nijedan kamičak ne sme da poleti prema specijalcima, jer oni rade svoj posao, a neko drugi ih je instruisao”.

8.56 – U Zvečanu i dalje napeto

U Zvečanu je i dalje napeto ispred zgrade opštine. Okupljeni Srbi zahtevaju da se specijalna policija povuče. Uzvikuju “idite, idite” i “ovo je Srbija”.

8.51 – Raste broj okupljenih građana u Leposaviću

Broj okupljenih građana na ulicama Leposavića raste iz minuta u minut, sada se na ulicama nalazi nekoliko hiljada ljudi.

8.50 – Tzv. kosovska policija tvrdi da je bila primorana da upotrebi suzavac u Zvečanu

Tzv. kosovska policija tvrdi da je danas bila prinuđena da upotrebi suzavac u Zvečanu, gde su se okupili građani koji protestuju zbog ulaska novih albanskih gradonačelnika u zgadu opštine.

Tzv. kosovska policija je na Fejsbuku navela, povodom protesta građana u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, da priznaje pravo na javna okupljanja putem mirnih protesta, ali da se, kako je navedeno, “po službenoj dužnosti stara o očuvanju javnog reda i mira”.

8.27Meštani Zubinog Potoka uznemireni: Kakva je ovo demokratija?

Meštani Zubinog Potoka ogorčeni su blokadom opštine od strane Kfora i tzv. kosovske policije, kažu da je situacija uznemiravajuća i da narod nije zaslužio da se ovako nešto događa.

Srđan Vulović i Mirjana Vučetić pokušali su da razgovaraju sa pripadnicima policije. Oni su zatražili da se opština oslobodi, jer ne žele kasarnu, i poručili da će dolaziti svaki dan.

8.21 Specijalci se povukli u zgradu opštine u Zvečanu

Pripadnici Kfora su raspoređeni ispred zgrade opštine, dok su se specijalci trenutno povukli u zgradu Opštine. Više hiljada gradjana na ulicama Zvečana mirno protestuje i čeka odgovor na svoje zahteve. Tu su predstavnici Srpske liste bivši gradonacelnici opština Severna Mitrovica i Zvečan, Milan Radojević i Dragiša Milović.

08.05 – Predsednik Srpske liste Goran Rakić obratio se pripadnicima Kfora u Zvečanu

-Ovo je zgrada opštine, narodna zgrada, gde rade naše porodice i ostaćemo ovde. Oni koji su nepozeljni treba da odu. Ako želite da odete, napravićemo vam mesto da prođete – kazao je Rakić.

8.00 – Američki ambasador pozvao na sastanak

Očekuje se da će novoizabrani gradonačelnici severnih opština Kosova danas imati sastanak sa američkim ambasadorom u Prištini Džefom Hovenijerom, prenosi Nacionale.

Ovo je rekao gradonačelnik Zvečana Iljir Peci nagovestivši da će sastanak biti održan u Prištini jutros u devet sati.

– Pozvali su nas na sastanak od 9 sati, i mi ćemo učestvovati. Nisu nam poznati detalji zašto su nas pozvali, ja sam tražio redosled sastanka, ali su rekli da ćemo razgovarati kada budemo otišli tamo. Informacija je da imamo sastanak, a ne znamo o čemu – rekao je Peci, piše Kosovo online.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri, koji je inače na izborima na KiM osvojio mizeran broj glasova, izjavio je da će posle sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom odlučiti da li će ići u opštinu, prenosi Dukađini.

07.40 – KFOR propustio zaposlene iz opštine Zvečan, zaustavila ih policija suzavcem.

Kosovska policija je ispred opštine Zvečan iskoristila suzavac protiv zaposlenih u lokalnoj samoupravi, koje su pretkodno pripadnici KFOR-a propustili. Snage KFOR-a sa vojnicima naoružanim dugim cevima i opremom za razbijanje demonstracija su od jutros raspoređene ispred i oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu. Zaposleni u lokalnoj samoupravi u Zvečanu probili su prvi kordon Kforovih vojnika, niko ih nije zaustavljao. Došli su do zgrade opštine, pokušali da uđu, ali policija ih je zaustavila na samom ulazu i nakon više pokušaja da se probiju unutar zgrade policija je iskoristila suzavac. Okupljeni su oko zgrade opštine, u neposrednoj blizini, a policija je na samom ulazu uspostavila kordon od specijalnih pripadnika opremljenih opremom za razbijanje demonstracija. Na samom ulazu u zgradu su i dalje pripadnici specijalnih snaga policije u blindiranim vozilima. Policija je specijalne snage rasporedila na svim većim raskrsnicima na severu KiM. Situacija je napeta. Škole ne rade, a službenici lokalnih samouprava se spremaju na posao iako je nejasno da li će moći da uđu u zgrade. Situacija je napeta od ranog jutra u svim mestima na severu KiM zbog neuobičajeno velikog broja pripadnika policije i Kfora. U petak je, nakon pokušaja građana sa severa KiM da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe. Povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

07.37 – U toku su pregovori Srba i albanske policije.

“Zbog vas su đaci jutros pretrpeli šok, nemojte da bacate šok bombe ili nešto drugo”, Srbi mole Albanca, predstavnika tzv. kosovske policije a on odgovara: “Nemoj brate, nemoj brate, mi će da se povučemo, samo nemoj da bacite nijedan kamen”.

07.35 – Jedan od okupljenih Srba na engleskom je uzvikivao Kforu: Pomozite, molim vas pomozite nam, treba da reagujete, a šta ste uradili! Ništa!

07.30 – Srbi pokušali da uđu u zgradu opštine u Zvečanu!

Situacija je izuzetno napeta, polomljeno je staklo na ulazu u zgradu. Srbi uzvikuju Srbija, Srbija.

07:26 – Predstavnici Srpske liste stigli u Zvečan

Predstavnjici Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Dragiša Milović stigli su u Zvečan i pregovaraju sa tzv. kosovskom policijom, koja je bacila suzavac na građane koji su se okupili kod zgrade opštine.

07:15 – Oglasile se sirene u Zvečanu

07:10 – Srbi se u velikom broju okupljaju ispred zgrade opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. Sa njima su čelni ljudi Srpske liste. Situacija je veoma napeta.

07:05 – Albanski policajac razgovara na srpskom jeziku sa Goranom Rakićem i Igorom Simićem. Prethodno je razgovarao i sa većom grupom okupljenih Srba obećavajući da neće biti nikakve primene sile.

KFOR ispred Opštine Leposavić

Kako se podseća, škole na severu Kosova jutros ne rade zbog novonastale bezbednosne situacije i ogromnog prisustva kosovske policije koja je u petak nasilno upala u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

07:00 – Pripadnici Kfora jutros u Severnoj Mitrovici i Zvečanu sa opremom za razbijanje demonstracija

Veliki broj pripadnika Kfora raspoređen je jutros u blizini glavnog mosta na Ibru, koji deli Severnu i Južnu Mitrovicu, kao i u blizini opštinske zgrade u Zvečanu.

Pripadnici italijanskog dela Kfora se nalaze na ulazu u Bošnjačku mahalu, gde su se rasporedili od ranih jutarnjih sati. Prisutno je nekoliko džipova i kamiona sa više od 100 vojnika.

U blizini opštine Zvečan takođe prisutan veliki broj priopadnika Kfora poljskog kontigenta, koji čine prvi prsten “obezbeđenja” oko zgrade opštine. Iza njih se kod same opštinske zgrade nalaze pripadnici kosovske policije.

Kfor je opremljen opremom za razbijanje demonstracija.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar