MISTERIOZNA smrt “Princeze od Dedinja”: Tragedija naše pevačice čiji je život država KRILA od javnosti

Mažeha joj je bila poznata glumica, a sestra je preminula nekoliko meseci posle nje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Mirjana Mijatović rođena je kao ćerka glumice Sibine Mijatović i jugoslovenskog političara i narodnog heroja Cvijetina Mijatovića.

Rođena je u Ljubljani, a kada je imala samo devet godina, poginula joj je majka u saobraćajnoj nesreći, a Mira je ostala sa ocem i četvorogodišnjom sestrom.

Nakon svega toga njen otac se ponovo oženio, i to poznatom glumicom Mirom Stupicom, a ubrzo je izabran i za predsednika Predsedništva SFRJ, bio je drugi čovek posle Tita. Od tada život ove porodice počinje da se drži u strogoj tajnosti.

Preselili su se u vilu na Dedinju, a Mira i njena mlađa sestra Maja dobile su nadimak “Princeze od Dedinja”.

Devojke su imale sve što su poželele, bile su vesele i druželjubive, te su uvek bile okružene velikim brojem prijatelja. Mirjana je naročito volela da pravi žurke u vili na Dedinju, a na njih su dolazile sve “velike face” osamdesetih godina kao što su: Milan Mladenović, Bojan Pečar, Dušan Gerzić Gera, Bebi Dol, Margita Stefanović, sestre Udovički, Sonja Savić…

Nažalost, sa društvom tih godina, stigli su i narkotici.

-Miru pamtim kao devojku sa izuzetnim osmehom i mnogo energije. Po obliku glave i po frizuri me je podsećala na Avu Gardner. Znam je iz zdrave faze. Kad je pala na droge, izbegavala je da dolazi. Čuli smo se telefonom. Nije smela da me gleda u oči. Maja je bila nepredvidiva devojka. Mira je bila mirnija. Možda je to njihovo ponašanje bilo programsko, da bi se revanširale ocu. Ne mogu to da tvrdim. Deca 80-ih su programski bila navučena na drogu — izjavio je jednom Petar Peca Popović, poznati novinar i rok kritičar, za portal Presstiž.rs.

Vremenom, i Mira i Maja su zakoračile u umetničke vode. Maja je vodila emisiju “Nedeljno popodne” na tadašnjoj TV “Sarajevo”, a glumila je i u nekoliko pozorišnih predstava u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Sa druge strane, Mira je sa Bojanom pečarom osnovala bend “VIA Talas” 1981. godine, a u početku su, osim njih dvoje, članovi bili i: slikar Dušan Gerzić Gera, muzičar Miško Plavi i Mirina drugarica Borjana Bulajić.

Foto: Youtube/Printscreen/
EX YU ARHIV

-Svirali smo u podrumu Mirine vile. Tačno iznad podruma je bio kabinet njenog oca. Jednom prilikom Cvijetin ulazi kod nas i kaže: “Deco, izvinite, možete li samo malo da zastanete, imam gore Brežnjeva na vezi? Meni žao da vas prekidam, ali nemojte barem s tim činelama da udarate, to me prekida. Po bubnjevima možete. To mi ne smeta”. Onda mi malo sačekamo i nastavimo da sviramo – ispričao je jednom prilikom Miško Plavi, prenosi Istorijski zabavnik.

Ova grupa je u mladalačkim krugovima brzo postala poznata i imali su nekoliko svirki u Beogradu. Nakon što su ih neki članovi napustili, nastavili su da sviraju pod imenom “Talas”.

“Talas” je 1983. godine izdao album “Perfektan dan za banana ribe”, a pesma koja se posebno izdvojila je “Sama” koja je postala hit širom tadašnje Jugoslavije. Korišćena je i u filmu “Šećerna vodica”.

Foto: Youtube/Printscreen/
EX YU ARHIV

Ipak, već naredne godine Bojan Pečar prelazi u bend “EKV” i “Talas” se raspao. Mirjana je nakon toga nastavila da živi burnim životom, a najčešće je bila viđena u beogradskom klubu “Akademija”, a sa tadašnjim dečkom je jedno vreme živela i u Emiratima.

Mirjana je preminula 1991. godine kada je imala samo 30 godina, a nekoliko meseci kasnije preminula je i njena sestra Maja. Ipak, tačno vreme i uzrok smrti nikada nisu saopšteni.

-Kad je bila bolesna, Mira je izbegavala da se javlja jer ju je bilo sramota. Ne smem da pomislim kako izgleda taj prelaz od devojke oko koje se vrti ceo svet do devojke koju svi izbegavaju. Strašna je pomisao da je uvek morala da ima određenu količinu novca kod sebe da bi kupila drogu. Mislim da ju je pre Maja navukla nego obratno. Maja je bila radoznalija, drčnija. Taj segment su krile od mene jer ih je bilo sramota. Bile su lepo vaspitane i bilo ih je sramota da im vidite slabost. Pobegle su od nas da ne bismo videli kako se urušavaju. Kad je Mira umrla niko nije znao. Saznali smo kasnije, a mnogo kasnije smo saznali da je umrla i Maja. To je bila državna bruka. Da dozvoliš da umru obe ćerke predsednika države – tvrdio je Popović za Presstiž.rs.

Mada je većina ljudi smatrala da su sestre Mijatović preminule od predoziranja, to nikada zvanično nije potvrđeno. Dve godine nakon ove tragedije, preminuo je i Cvijetin Mijatović, a danas cela porodica počiva u grobnici na Novom groblju u Beogradu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar