“Ako vas UJEDE ZMIJA, popijte ovo, ne morate kod lekara”: Opasna prevara u Srbiji, zarađuju na PATNJI

Iako smo se ovoj „firmi” obratili više puta i pismenim putem, oni nam danima nisu odgovarali

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Printscreen

Nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo je u Srbiji krivično delo, ali uprkos tome, ovoj đavoljoj raboti nikako da se stane na put.

Oni koji prodaju „čudotvorne” preparate su se izveštili tako da svojim firmama daju ozbiljna imena, pa tako Centar za prirodnu medicinu iz Kruševca prodaje, verovali ili ne, zmijski protivotrov, ali i kapi koje navodno skidaju dioptriju.

SKORO PA DŽABA

Kada pozovete broj koji je istaknut na njihovom sajtu, ljubazni muškarac bez ustezanja počinje priču o čudotvornim preparatima.

– „Protivotrov” deluje ne samo u slučaju ujeda zmija već i ugriza pauka, stršljena i drugih gamadi, jer „iz organizma izvlači otrov”. Preparat u sebi sadrži bokvicu, koja ima antiupalno dejstvo na ujed koji pravi upalu u našem krvotoku, a koja može dovesti i do smrtnog ishoda. Bokvica smanjuje upalu i koliko je god moguće dezintegriše taj otrov. Čim vas zmija ujede, odmah treba da uzmete tinkturu. Ne mogu da govorim o ishodu nesrećnika kog ujede zmija, ali onaj ko misli da treba da ode u ambulantu da primi serum, neka to i učini. Onaj ko smatra da je dovoljno samo popiti tinkturu, ne mora ni da ide kod lekara. Ove tinkture definitivno mogu da budu prva pomoć. Košta simboličnih 490 dinara – izreklamirao se prodavac.

Foto: Printscreen

VIŠESTRUKO DEJSTVO

Slično je kazao i za kapi koje navodno skidaju dioptriju.

– Kapi „oči” deluju višestruko. Detoksikuju oko, smanjuju dioptriju, poboljšavaju vid, očni nerv i sam fokus, što je danas glavni problem savremenog čoveka. Biljka vidac, od koje je preparat napravljen deluje na sam očni nerv, pa se time poboljšava vid. Ljuta paprika pojačava cirkulaciju u samom oku i moguće je da će otkloniti pretnju katarakte, ublažiti probleme glaukoma i otkloni masnoće nakupljene u očnom mišiću i izbaci ih napolje. Kapi su svega 590 dinara – kazao je on.

Iako smo se ovoj „firmi” obratili više puta i pismenim putem, sa pitanjem da li imaju neophodne dozvole za prodaju ovakvih preparata, oni nam danima nisu odgovarali.

KRIMINAL

Pristupačne cene i ubedljiva priča, uz naziv firme koja uliva poverenje, upravo su ono na šta računaju oni koji zarađuju na mukama bolesnika, prema rečima profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Gorana Belojevića.

Foto: Stefan Kojic

On za Objektiv navodi da su prevaranti oduvek koristili ljudsku patnju i muku, posebno onih obolelih od neizlečivih bolesti, nudeći im lažnu nadu koju su debelo naplaćivali.

– Prodaja ovakvih i sličnih proizvoda je više stvar za policiju nego za ozbiljniju stručnu raspravu. Zna se šta je lek, kako se on registruje i na koji način se ispituje njegovo dejstvo. To je naučno definisana metoda. Sve ostalo je čista prevara, čist kriminal. Protivotrov za ujed zmija postoji, ali se on proizvodi u farmaceutskoj industriji, njega nikako ne prave privatnici po kućama. Dakle, protivotrov za ujed zmija se može praviti isključivo na naučno zasnovanoj recepturi. Svi ti tzv. protivotrovi koji se rade u privatnim aranžmanima predstavljaju najobičniju prevaru. Prevaranti su vrlo vešti, na svoje proizvode neretko stavljaju titulu „dr” uz razna imena, najčešće strana, a usmeravaju se na bolesti koje se teško leče, poput slepila, kancera, Alchajmera – priča Belojević.

Sagovornik ističe da država Srbija može bolje da reguliše pravila prodaje ovakvih preparata.

– Pošto prodavci takvih proizvoda i nisu u obavezi da dokazuju bilo šta, predložio bih da se uz prodaju istih u reklamama navodi upozorenje: „Agencija za lekove ne stoji iza tvrdnji prodavca ovog prepara, odnosno “leka” – kaže dr Belojević.

PREVARANTIMA PRETI I ZATVOR

Krivični zakonik u vezi sa nadrilekarstvom i nadriapotekarstvom je jasan.

U Zakonu se jasno navodi da onaj ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist, dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da ovaj na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

Piše: Ekipa Objektiva

OVU I DRUGE AKTUELNE TEME PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 25. AVGUST 

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar